Șoferii vor fi testați pentru consumul de substanțe psihotrope

0
Șoferii vor fi testați pentru consumul de substanțe psihotrope

Este de fapt a XIV-a ediții a acestei acțiuni. În acest an sunt vizați și șoferii, care vor fi testați în trafic pentru consumul de substanțe psihotrope. Campania va demara cu o sesiune de formare în domeniul drogurilor adresată polițiștilor rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța. Specialiștii ANA îi vor instrui pe aceștia cu privire la utilizarea testelor de depistare rapidă a drogurilor în salivă, care vor fi aplicate conducătorilor auto aflați la volan. În total, în județul Constanța vot ajunge o mie de astfel de kituri, care vor fi folosite de polițiștii de la rutieră.

De asemenea, în cadrul campaniei ”Litoral fără droguri” se vor desfășura activități de informare a tinerilor cu privire la riscurile consumului ilicit de droguri, prin crearea unor puncte de informare în stațiunile de pe litoral, prevenire a infracțiunilor săvârșite pe fondul consumului illicit de droguri, prin testări antidrog în trafic, și dezvoltarea de abilități sănătoase de petrecere a timpului liber, prin atragerea tinerilor către activități sportive (beach volei).

Campania se va derula în perioada 23.06 — 01.09.2016, pe întreg litoralul românesc, iar la activitati vor participa și voluntarii antidrog, îndrumați de specialiști ai CPECA Constanța.

Policonsumul, problemă agravantă

Comisarul șef Cristian Oprișan  și șeful CPECA spun că una dintre marile probleme pe care le-au întâlnit pe litoral este policonsumul. Tinerii ajung în cluburi deshidratați, consumă băuturi alcoolice și energizante, după care iau și o substanță interzisă – un cocktail care poate avea consecințe devastatoare. De altfel, un tânăr a murit, în Constanța, anii trecuți, după ce a consumat amfetamină în condițiile prezentate.

În total, în județul Constanța vot ajunge o mie de astfel de kituri pentru depistarea consumului de droguri, care vor fi folosite de polițiștii de la rutieră.

Stațiunile cu risc

Reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Constanța au întocmit o hartă a zonelor cu risc de pe litoral. Într-un astfel de top sunt incluse stațiunea Costinești, unde vin foarte mulți tineri, zona de nord a stațiunii Mamaia, unde se află comasate cluburile de fițe, și Vama Veche.