x


  • EUR
    4.8736
    USD
    4.1619
string(8) "economie"

SONDAJ: 43% dintre copii spun că au vorbit cu cineva necunoscut pe internet, iar un sfert dintre copii că au fost agresaţi pe internet

Autor: Money.ro | Sursa: news.ro | Publicat: 07.09.2020, 15:00

Potrivit sondajului, 95% dintre copiii chestionaţi, care au vârste cuprinse între 10-17 ani, au menţionat că accesează internetul de pe propriul telefon mobil, 38,8% de pe propriul computer sau laptop, 27,4% de pe propria tabletă şi 27,4% de pe un televizor Smart.

De altfel, Telekom Romania a aunţat luni că reintroduce în ofertele sale aplicaţia Kasperky Safe Kids ca urmare a rezultatelor sondajului de opinie Kids security, realizat de ISRA Center pentru Telekom Romania pe un eşantion naţional reprezentativ de 1.000 de respondenţi, copii şi părinţi deopotrivă.

“Îngrijorarea vine din faptul că, de foarte multe ori, copiii nu le spun părinţilor adevărul despre timpul petrecut online şi activităţile pe care le desfăşoară pe internet. Când au fost întrebaţi, copiii au menţionat că petrec aproape cinci ore pe internet, în timp ce părinţii lor ştiu de aproximativ patru ore. De asemenea, există o diferenţă importantă între ceea ce fac online şi ceea ce părinţii ştiu că fac: 76% dintre copii folosesc social media, în timp ce doar 51% dintre părinţi au spus acest lucru. De exemplu, doar 3% dintre părinţi au spus că cei mici petrec mai mult de nouă ore pe internet, comparativ cu aproape 9% dintre copii (adică de aproape trei ori mai mult)”, arată compania.

Mai mult, 43% dintre copii au menţionat că au vorbit cu cineva necunoscut pe internet, în timp ce doar 22% dintre părinţi spun că ar putea face acest lucru copiii lor.

“Acest procent aproape dublu demonstrează că nu întotdeauna copiii sunt conştienţi de pericolele pe care le pot aduce astfel de acţiuni, dar şi că părinţii nu au niciun control asupra lor”, relevă sondajul.

 Consecinţele acestei lipse de control sunt grave, având în vedere că 26% dintre copii au spus că au fost agresaţi pe internet, în timp ce doar aproximativ 10% dintre părinţi au spus că se poate întâmpla ceva similar copiilor lor.

“Datorită situaţiei generate de pandemie, tot mai mulţi copii au interacţionat cu tehnologia şi, astfel, au descoperit internetul, pe care l-au utilizat fie în scop educaţional sau pentru divertisment, cu sau fără supravegherea părinţilor. Pentru a-i ajuta pe părinţi să nu-i lase neprotejaţi pe copii în faţa pericolelor din lumea online, dar şi pentru a contribui la educarea acestora în vedere utilizării responsabile a tehnologiei, am reintrodus în portofoliul nostru de soluţii oferta Kaspersky Safe Kids Premium cu trei luni acces gratuit. Prin funcţionalităţile pe care le oferă, gestionarea site-urilor şi aplicaţiilor pe care copilul le accesează, geolocalizarea acestuia, alerte şi notificări în timp real în momentul în care sunt detectate activităţi online suspecte sau acţiuni restricţionate, monitorizarea timpului petrecut online, părinţii au în permanenţă controlul asupra activităţii online pe care cei mici o realizează”, a declarat Andreas Elsner, director executiv comercial, Segment Rezidenţial, Telekom Romania.

Pentru a comunica soluţiile pe care Telekom le aduce părinţilor, prin care copiii pot fi protejaţi în mediul online, şi pentru a-i determina să conştientizeze ameninţările online cu care se pot confrunta copiii lor, Telekom Romania a creat un experiment social unic, aducând pericolele online în lumea reală, prin realizarea proiectului „Parcul online”. Părinţii se confruntă cu ameninţarea viscerală a pericolelor digitale şi fiecare „atracţie” din parc reprezintă o adevărată ameninţare online.

Telekom Romania a anunţat totodată oferte noi, astfel că de luni toţi clienţii de servicii mobile, existenţi sau noi, de cartele preplătite sau abonamente, vor putea beneficia de trei luni acces gratuit în aplicaţia Kaspersky Safe Kids Premium după activare. La expirarea celor trei luni, clienţii vor plăti doar 1 euro (5 lei)/lună, TVA inclusă, sau 1 euro credit în cazul serviciilor preplătite.

Pentru activarea serviciului trebuie trimis un SMS gratuit la 1333 cu textul „copil”.

În acelaşi timp, Telekom introduce în platforma Telekonomie serviciul Smart WiFi, internet instant la priză, fără găuri în pereţi şi cabluri în plus prin casă. Serviciul Smart WiFi poate fi achiziţionat cu o reducere de 50% pentru primele 3 luni (de la 14,5 lei/lună).

Ambele oferte sunt valabile în perioada 7 septembrie – 18 octombrie 2020.

Compania a decis totodată prelungirea ofertelor pentru persoanele fizice care îşi portează numerele în reţeaua mobilă Telekom. Acestea pot beneficia de abonamentul Mobil M, cu internet 4G nelimitat, minute şi SMS-uri naţionale nelimitate, cu 50% reducere în primele 12 luni, pentru care vor plăti 3 euro/lună (aproximativ 15 lei/lună), TVA inclusă. După cele 12 luni, costul va fi de 6 euro/lună (aproximativ 30 lei/lună), TVA inclusă.

Ofertele de mobil sunt valabile în perioada 7 septembrie – 18 octombrie 2020, la portare la abonamentul Mobil M, în cazul contractelor încheiate pe o perioadă de 24 de luni.

Sondajul de opinie Kids security a fost realizat de ISRA Center pentru Telekom Romania, în perioada 17-27 august 2020, pe un eşantion naţional reprezentativ de 1.000 de respondenţi, dintre care 200 de copii cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani. Culegerea datelor s-a realizat telefonic şi online.

Telekom Romania este prezentă pe piaţa românească din 2014, după rebranding-ul comun al Romtelecom şi Cosmote România.

Telekom aparţine Deutsche Telekom.