AcasăEconomieSONDAJ: 65% dintre angajaţii români consideră că biroul lor este doar parţial...

SONDAJ: 65% dintre angajaţii români consideră că biroul lor este doar parţial sigur pentru sănătate, în contextul pandemiei. Angajaţii sunt acum mult mai atenţi la măsurile sanitare din clădire

”Peste 65% dintre angajaţii români consideră că biroul lor este doar parţial sigur pentru sănătate, iar 17,1% spun că este prea puţin sau chiar deloc sigur în contextul pandemiei”, arată un sondaj iniţiat de Genesis Property în rândul a 1.208 de angajaţi din toată ţara în luna iunie.

Numai 17,5% cred că sediul companiei pentru care lucrează este foarte sigur pentru sănătate. În acest context, angajaţii vor mai multe măsuri sanitare astfel încât clădirea unde lucrează să devină „sănătoasă” în perspectiva revenirii ample la birou.

”Lucrul într-un mediu neadecvat pentru sănătate nu numai că prezintă riscuri din perspectiva răspândirii virusurilor şi bacteriilor, dar influenţează şi modul în care angajaţii îşi desfăşoară activitatea, precum şi percepţia despre biroul lor”, relevă sondajul.

De la debutul pandemiei, angajaţii care au lucrat într-un birou „nesănătos” spun că s-au confruntat uneori cu o reducere a capacităţii de concentrare (65,7%), au avut randament mai scăzut (61,8%) şi au resimţit inclusiv simptome precum dureri de cap (57,9%) sau somnolenţă (45,8%).

Pentru aproape trei sferturi dintre respondenţii la sondaj, o clădire sănătoasă protejează sănătatea oamenilor prin măsuri sanitare complexe, iar peste două treimi consideră că sănătatea unei clădiri ţine în primul rând de sistemele de filtrare a aerului şi apei.

„Covid-19 a schimbat nu doar modul în care angajaţii îşi percep biroul, ci şi preocuparea lor privind sănătatea clădirii unde lucrează. Ei sunt acum mult mai atenţi la măsurile sanitare din clădire, iar faptul că doar 17,5% îşi văd biroul ca fiind foarte sigur ne arată că mai sunt multe de făcut pentru creşterea imunităţii spaţiilor interioare în care ne petrecem cea mai mare parte a timpului. Cei mai mulţi dintre ei consideră esenţiale dotări precum sisteme performante de filtrare a aerului şi apei”, spune Ştefan Tudos, vicepreşedinte în cadrul Genesis Property, responsabil de administrarea portofoliului de clienţi.

Principalele elemente pentru sănătatea unei clădiri sunt ventilaţia şi calitatea aerului (84,9%), lumina naturală (80,1%), nivelul de temperatură (65,3%), nivelul de zgomot (63,7%) şi cantitatea de praf din aer şi de pe suprafeţe (60,7%). Majoritatea angajaţilor consideră că e nevoie de mai multe măsuri de siguranţă şi protecţie ca să se simtă în siguranţă în clădirea unde lucrează, precum protocoale de reacţie rapidă şi eficientă la situaţii de urgenţă (75,31%), instalarea unui sistem de filtrare a apei şi aerului pentru a limita răspândirea virusurilor şi bacteriilor (76,69%) şi un certificat care să ateste rezistenţa clădirii la ameninţări pentru sănătate (48,7%).

Sondajul Genesis Property privind percepţia angajaţilor despre sănătatea clădirilor a fost desfăşurat în luna iunie 2021 prin platforma iVox, pe un eşantion total de 1.208 de utilizatori de internet din toată ţara. Aproape 50% dintre participanţi sunt femei, circa 70% au vârsta mai mare de 35 de ani, iar 43% au un venit net mai mare de 3000 de lei.

Genesis Property este unul dintre cei mai mari dezvoltatori de birouri de clasa A din România, având o experienţă de peste 20 de ani în industria imobiliară. Compania deţine şi administrează peste 150.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri de clasa A, în clădirile Novo Park şi West Gate Business District din Bucureşti, ocupate de chiriaşi importanţi precum HP, Accenture, Societe Generale, Citibank, Ericsson, Garanti BBVA, Infineon, Luxoft, Yokogawa, Siemens şi Alpha Bank, unde lucrează peste 20.000 de angajaţi. 

 Genesis Property este, de asemenea, dezvoltatorul primului campus studenţesc privat din România, West Gate Studios, şi al unităţii de cazare de 4 stele Studio One Accommodation Suites. În total, compania a investit până acum peste 400 de milioane de euro în România.

Ultimele Articole