Exclusiv MONEY.ro >> Sorin Florea, şeful Gărzii Financiare: La modă în evaziune sunt achiziţiile din UE (video)

Ce e la modă pe timp de criză în evaziunea românească?

O formă de evaziune care e tot mai la modă acum este înfiinţarea de societăţi care intră rapid în insolvenţă. Numărul de societăţi care îşi declară insolvenţa a crescut foarte mult în ultima vreme. Ele se prevalează de prevederea legală că în accesat caz pot cumpăra şi vinde fără TVA. Fac comerţ la preţuri net inferioare celor de pe piaţă către diverse societăţi care dispar şi nu plătesc TVA-ul aferent acestor tranzacţii. E vorba, în special de produse energetice.
Noi am făcut deja o propunere de modificare a legislaţiei privind insolvenţa, în sensul reintroducerii plăţii TVA pentru societăţile aflate în această situaţie.
Se analizează la Ministerul Finanţelor şi la Guvern, unde chiar acum s-a constituit un comitet interministerial care analizează căile de reducere a evaziunii fiscale, prin măsuri legislative şi controale orientate.

 Libera circulaţie a produselor în UE, fără plata TVA, a dus la apariţia unor evazionişti care speculează orice reglementare europeană. 

Care e primul domeniu de evaziune la ora asta?

Achiziţiile intracomunitare. Altă dată erau altele, dar, de când am intrat în Uniunea Europeană, libera circulaţie a produselor, fără plata efectivă a TVA, a dus la apariţia unor evazionişti care speculează orice reglementare europeană.
Este vorba în principal de achiziţiile intracomunitare de legume-fructe, cereale şi carne, în special.

Explicaţi puţin mecanismul.

Îşi înfiinţează o societate comercială pe numele unui cetăţean străin. Cumpără produse din comunitatea europeană. Le aduc în România, fără TVA. Le comercializează cu TVA către alte societăţi. O lună funcţionează perfect legal şi înregistrează aceste tranzacţii. Îşi depun declaraţii şi deconturi. Iar în momentul în care trebuie să plătească dispar sau cesionează firma către alţi cetăţeni străini care pleacă din România. Şi extracomunitari, dar mai ales cetăţeni comunitari care sunt greu de urmărit, pentru că nu se mai înregistrează intrarea şi ieşirea lor din ţară.

 În perioadele de criză orice fenomen de natură infracţională se amplifică, fie că vorbim de evaziune fiscală, fie de criminalitatea de pe stradă.

Există şi un loc 2?

Sustragerea de la plata TVA aferentă creşterii de preţ la produsele importate. În special bunuri de consum. Şi am să vă explic în câteva cuvinte. O societate din România importă anumite produse din China. Vin cu vaporul în portul Constanţa la o valoare declarată în vamă, de obicei foarte mică . Apoi plătesc taxele aferente acelei valori. După care, comercializează acele produse cu un adaos de câteva sute la sută, preţul lor real, către o altă societate. Produsele sunt vândute ca atare la alte societăţi. Iar în momentul în care ar trebui să-şi plătească TVA şi impozit pe profit, aferente acelui adaos foarte mare, firma dispare.
Oricum, fenomenul s-a diminuat. În parte, datorită acţiunilor noastre, iar pe de altă parte din cauza crizei, care a redus mult consumul şi implicit vânzările, care au scăzut la 30% din volumul de anul trecut.

De ce acum toată tevatura guvernamentală împotriva evaziunii? Ce s-a întâmplat anul acesta de a devenit o urgenţă la nivel de guvern?

În perioadele de criză orice fenomen de natură infracţională se amplifică. Fie că vorbim de evaziune fiscală fie de criminalitatea de pe stradă. Au crescut jafurile, atacurile armate şi aşa mai departe. E firesc ca şi noi, în condiţiile astea să reacţionăm.
Dacă vreţi cifre, în anul 2008 am făcut 4.131 de sesizări penale, iar în primul semestru de anul acesta avem peste 2.600 de sesizări, deci mai mult 50% faţă de cifra de anul trecut.

Sunt mai violenţi evazioniştii acum, când vă duceţi peste ei?

Violenţă am întâlnit de multe ori. Mai ales la cei din domeniul alcoolului. Şi la cei cu produse petroliere câte odată. La o faptă de evaziune fiscală mai intri şi puţin în forţă.

Noile atribuţii ale Gărzii, faptul că puteţi opri maşinile în trafic…

…încă nu putem opri maşinile în trafic. Nu a fost aprobată această prevedere în Codul rutier. Oprirea în trafic o facem cu ajutorul poliţiei. Tocmai de aceea avem o acţiune comună numită “Cărăuşul” în care oprim maşinile cu cereale şi produse accizabile în trafic. În acest program, dacă nu găsim documente de provenienţă, legea ne dă voie să confiscăm şi marfa şi maşina care o transporta.
E un sentiment care încearcă mediul privat. Tuturor le e frică de Garda Financiară. Cred că asta vă convine. Dar se plâng de tot felul de abuzuri din partea comisarilor dvs.
Orice pădure are uscături. Dar de când sunt în conducerea acestei instituţii am încercat să eliminăm aceste probleme. Să ne facem simţită prezenţa în piaţă şi să-i descurajăm pe evazionişti.

 Sunt comisari care au avut realizări deosebite cărora le-am dat cu dragă inimă şi trei salarii 

Vi se pare normal ca un comisar de Gardă să intre peste o firmă, care nu lucrează într-un domeniu cu risc de evaziune şi nici n-a avut probleme cu plata taxelor , dând cu piciorul în uşă şi cu pistolul în mână să strige “Mâinile pe masă, nu mişcă nimeni!”?

Garda Financiară nu cred că a intrat în ultimii ani să dea cu piciorul în uşă şi cu pistolul în mână la un agent economic. Aşa cazuri nu cred că există. Mai ales că armamentul din dotare se ia cu permisiunea comisarului general sau a directorului coordonator.
Dar când avem un antrepozit fiscal, unde trebuie să ni se permită accesul, prin lege, şi conform programului său de funcţionare, la ora aceea nu trebuia să lucreze, suntem îndreptățiți să intrăm în forţă. Am fost agresaţi de câteva ori! Acum un an jumate un comisar a luat o sticlă în cap. Au fost comisari muşcaţi de câini, antrenaţi special să atace.
Alte îmbrânceli sau chestii din acestea am păţit chiar şi eu acum vreo doi ani într-o acţiune de control în ţară.

Povestiţi-ne puţin că pare interesant

Ideea e că în cazurile acestea s-a întocmit o sesizare penală, respectivului i s-a întocmit dosar penal şi e în curs de rezolvare. Mai multe n-aş vrea să mai zic.

Dar cred că oamenii din mediul privat, cei pe care până la urmă îi controlaţi, ar fi interesaţi să cunoască detalii despre munca dumneavoastră.

Lucrurile de genul ăsta au la un moment dat un anumit caracter secret. E vorba de tehnicile noastre, de logistica noastră. Şi de multe ori nu e bine să se ştie, pentru a ne putea face treaba în continuare cu succes.

Am înţeles. Mai e o vorbă despre Gardă: “un comisar nu pleacă dintr-o firmă fără să dea o amendă”. Că vin cu topul de amenzi şi zic “ia uite câte amenzi am azi de dat”

Sunt multe vorbe despre Gardă. Nu e adevărat. Sunt rapoarte de control în care se arată că nu s-a constatat nimic. Se menţionează ce s-a verificat. Cine a fost prezent la control. Ce documente au fost prezentate. Vă asigur că există controale finalizate fără amendă. Puteţi verifica şi în raportul nostru de activitate. Sunt mai multe controale decât sancţiuni date.

 Am mai avea nevoie de cel puţin 1.000 de comisari în toată ţara, ca să ne facem simţită prezenţa. 

Mai sunt legate stimulentele şi premiile de numărul amenzilor pe care le aplicaţi?

Mai sunt. Dar în general pentru a reduce cheltuielile cu aceste stimulente am încercat să-i stimulăm pe ei care merită. Cei care nu merită n-au primit, decât poate foarte puţin.
Ei primesc aceste drepturi funcţie de nişte indicatori. Funcţie de câte amenzi au dat, de câte sesizări penale au făcut pe luna respectivă. şi sunt comisari care au avut realizări deosebite cărora le-am dat cu dragă inimă şi trei salarii, dar sunt şi comisari care n-au prea avut activitate. Şi atunci, am tăiat acele stimulente.

Cum apare instituţia când vă uitaţi din vârful ei. Aţi fost numit şef al Gărzii destul de recent.

Sunt din 2005 în Garda centrală. De fapt, aici am început, în 1999, după care am fost la Constanţa. Mi se pare că este o forţă. Am nevoie, ce-i drept, de mai mulţi oameni în teritoriu. Deci chiar am nevoie. Acum suntem 1.450, din 1.805 aprobaţi prin HG. Operativi sunt doar 1.000 de comisari. Am mai avea nevoie de cel puţin 1.000 de comisari în toată ţara, ca să ne facem simţită prezenţa.

Aţi spus asta ministrului de Finanţe, premierului?

Toată lumea ştie asta. Dar având în vedere reducerile de personal şi lipsa banilor e greu de realizat ce ne dorim. Nu putem emite acum pretenţii mai mari.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed