Sorin Grindeanu, audiat ca martor la DNA. Dosarul îi vizează pe doi șefi de la CFR

Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor, a fost citat, marți, la DNA, în dosarul celor doi șefi CFR de la Timișoara, acuzați de corupție.

Luni, DNA a început urmărirea penală a directorului general al CFR SA Alexandru Simu pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la uzurparea funcţiei.

Ministerul Transporturilor spune că Sorin Grindeanu vrea să afle adevărul

Minister Transporturilor a anunţat că ministrul a fost citat la DNA, fără a preciza în ce caz, spunând însă că Grindeanu îşi doreşte o clarificare cât mai rapidă a situaţiei şi aflarea adevărului.

Ministerul Transporturilor a precizat că Sorin Grindeanu a fost întrebat, „în calitate de martor, în legătură cu un dosar instrumentat de către DNA”.

„Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii a fost citat, astăzi 17 ianuarie 2023, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în calitate de martor şi a dat o declaraţie în faţa procurorilor. Ministrul a fost întrebat în legătură cu un dosar instrumentat de către DNA. Sorin Grindeanu a subliniat că, în calitatea sa de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii, îşi doreşte o clarificare cât mai rapidă a situaţiei şi aflarea adevărului”, a transmis MT.

Comform aceleiaşi surse, ”preocupările şi activităţile desfăşurate de către ministru, la minister, se concentrează, de la începutul mandatului, pe dezvoltarea infrastructurii, atragerea de bani europeni şi dezvoltarea capacităţii administrative”.

Grindeanu spune că va colabora cu autoritățile pentru soluționarea cazului

Totodată Sorin Grindeanu precizează că va da curs cu celeritate tuturor solicitărilor venite din partea organelor statului, pentru clarificarea situaţiei.

Ministrul este citat la o zi după ce DNA a anunţat că directorul general al CFR SA Alexandru Simu este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la uzurparea funcţiei. În acelaşi dosar este urmărit penal şi directorul general adjunct tehnic Petru Ceşa, acuzat de abuz în serviciu şi uzurparea funcţiei. Cei doi sunt acuzaţi că au concediat o angajată pe care o suspectau că ar fi dezvăluit în spaţiul public ilegalităţi comise de ei.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă că, cursul lunii aprilie 2022, suspectul Ceşa Petru, la instigarea lui Simu, şi-ar fi arogat atribuţiile funcţiei de director general al CNCF CFR SA, cu toate că nu deţinea această funcţie sau o împuternicire în acest sens şi a emis două decizii, prin cea de-a doua numindu-l pe Simu-Alexandru Ion la conducerea Sucursalei Regionalei de Căi Ferate Timişoara.

Ce s-a întâmplat după ce faptele de corupție au ajuns în presă

„Prin aceste două decizii privind traseul profesional al lui Simu-Alexandru Ion, suspectul Ceşa Petru ar fi urmărit să-i asigure primului stabilitatea unei funcţii de conducere la nivel regional, după încetarea celei de director general interimar al CNCF CFR SA.

După apariţia în spaţiul public a uneia dintre acele decizii, suspectul Ceşa Petru, la instigarea celuilalt, în urma unei cercetări disciplinare formale, ar fi emis două decizii prin care unei subordonate, bănuită că ar fi remis presei documentul respectiv, i-ar fi fost desfăcut contractul individual de muncă din motive disciplinare, cu încălcarea prevederilor din Codul Muncii, motivând că „angajata nu a reuşit să-şi dovedească nevinovăţia””, precizează DNA.


Acţionând în această manieră, cei doi directori ar fi urmărit să dea un exemplu celorlalţi angajaţi din subordine pentru ca pe viitor suspecţii să nu se mai vadă expuşi „riscului” ca publicul, prin intermediul presei, să cunoască diferite aspecte nelegale/legale din actul de conducere al CNCF CFR SA, explică DNA.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed