Spătaru: Dependenţa UE de materiile prime critice poate expune industria la costuri ridicate în lanţul de aprovizionare. România deţine 13 dintre cele peste 30 de materii prime critice identificate la nivel european

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, s-a întâlnit, marţi, cu ministrul Întreprinderilor şi ”Made in Italy” din Italia, Adolfo Urso, fiind discutate principalele dosare economice europene şi de interes comun, în diverse domenii economice, precum industria textilă şi auto. În cadrul întrevederii, au fost analizate măsurile care urmează să fie incluse în Actul privind Materiile Prime Critice –  European Critical Raw Materials Act.

Totodată, ministrul Florin Spătaru a vorbit despre interesul ţării noastre pentru domeniul resurselor minerale.

”Dependenţa Uniunii Europene de materiile prime critice poate expune industria la costuri ridicate în lanţul de aprovizionare. România deţine 13 dintre cele peste 30 de materii prime critice identificate la nivel european, deci are resursele minerale necesare pentru a contribui la reducerea dependenţei pas cu pas. Ţara noastră s-a poziţionat activ pentru discutarea regulamentului privind materiile prime critice, suţinând importanţa procesării acestor materii prime în România. Europa trebuie să spună STOP procesării materiilor prime, mai ales a materiilor prime critice, în afara graniţelor UE”, a afirmat el.

La rândul său, Adolfo Urso a precizat că şi Italia deţine resurse importante în privinţa materiilor prime critice, însă acestea sunt în rezervaţii naturale protejate, situaţie cu care se confruntă şi România. Din aceste considerente, este necesară o poziţie comună a statelor membre UE pentru facilitarea exploatărilor miniere.

Ministrul Florin Spătaru a prezentat oportunităţile de investiţii pe care România le poate oferi în domeniul industriei auto şi producţiei de baterii.

”Ministerul Economiei are ca prioritate accelerarea integrării României lanţului valoric al bateriilor la nivel european. Pentru ţara noastră, producţia de baterii este un obiectiv important pentru tranziţia la o energie curată. Avem în plan un fond pentru acest domeniu cu utilizarea materiei prime autohtone. Participăm activ la realizarea cadrului optim de dezvoltare pentru electromobilitate, parte a obiectivelor Green Deal”, a declarat Spătaru.

El a discutat şi despre proiectele de tip IPCEI: ”Trebuie să ne unim eforturile la nivel european pentru atingerea obiectivelor tranziţiei verzi şi pentru susţinerea şi iniţierea unor proiecte comune de interes UE administrate de România şi Italia”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed