AcasăTech&ScienceSpecialistii romani care ne scot in lume

Specialistii romani care ne scot in lume

Este vorba de specialiștii români în IT, extrem de căutați pe piețele externe. Dovadă a acestui fapt este valoarea exporturilor de servicii informatice, care s-a situat, în anul 2014, la aproape 1,5 miliarde euro, în creștere cu circa 17% comparativ cu anul 2013, arată cifrele Băncii Naționale a României (BNR).

 

 

Pentru comparație, 1,5 miliarde de euro este suma investițiilor pe care le-au făcut străinii în România în primele nouă luni ale anului trecut. De asemenea, pachetul majoritar de acțiuni de la binecunoscutul Cirque du Soleil a fost vândut recent pentru suma de 1,5 miliarde de dolari. Totodată, această sumă reprezintă o treime din suma totală acumulată de toți românii la fondurile de pensii private.

 

Iată cum este văzut sectorul autohton de servicii IT din afara țării: „Are cel mai mare număr de angajaţi în tehnologie per capita, aproape 64.000 de specialişti IT, iar printre cele mai de succes exit-uri recente ale ţării se numără Avangate şi UberVu”, descriu piața românească de IT jurnaliștii revistei americane Forbes.

 

Dezvoltarea sectorului este susținută de cultura programării, inovaţiei şi de incubatoarele de afaceri de pe piaţa locală. În plus, universităţile cunoscute din oraşe precum Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi sau Constanţa scot absolvenți talentați căutați de firmele din afară încă de pe băncile facultăților.

 

În plus dincolo de studiile universitare de stat, sunt multe parteneriate public-private care susțin descoperirea tinerelor talente și dezvoltarea sectorului.

 

Potrivit specialiștilor din resurse umane, numai anul trecut, în România au fost create aproape 5.000 de noi locuri de muncă în industria autohtonă de IT. Aceasta cuprinde atât gaming, programare și centrele de suport, cât și outsourcing.

Ultimele Articole