Spune-mi ce muzică asculți ca să îți spun ce e în capul tău

Un om de știință din Anglia știe ce muzică ai ascultat în funcție de cum arată activitatea creierului tău.

Misteriosul creier uman este departe de a fi complet cunoscut și înțeles. De la memorie și conștiință până la boli mintale și tulburări neurologice, rămân volume de cercetări și studii de făcut înainte de a înțelege complexitatea acestui organ.

Un studiu publicat la începutul acestui an a reușit o parțială decodare a activității creierului. Ian Daly, cercetător de la Universitatea Sussex din Anglia, a folosit scanări ale creierului pentru a prezice ce melodie ascultau oamenii cu o acuratețe de 72%, scrie singularityhub.com. Daly a folosit două forme diferite de „decodoare neuronale”.

În timp ce participanții la studiul său ascultau muzică, Daly le-a înregistrat activitatea creierului folosind atât electroencefalografia (EEG), care folosește o rețea de electrozi și fire pentru a capta semnalele electrice ale neuronilor care declanșează în creier, cât și imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (RMN), care arată modificări ale oxigenării și fluxului sanguin care apar ca răspuns la activitatea neuronală.

Un pas important pentru afecțiunile neurologice

Implicațiile sunt mai importante decât o simplă curiozitate. Cercetătorul crede că metoda sa poate fi folosită pentru a ajuta la dezvoltarea interfețelor creier-calculator (BCI) pentru a ajuta persoanele care au suferit un accident vascular cerebral sau care suferă de alte afecțiuni neurologice care pot provoca paralizie. BCI-urile care pot traduce activitatea creierului în cuvinte le-ar permite acestor oameni să comunice cu cei dragi și furnizorii de îngrijire într-un mod care altfel ar fi imposibil. Deși există deja soluții sub formă de implanturi cerebrale, dacă o tehnologie precum cea a lui Daly ar putea obține rezultate similare, ar fi mult mai puțin invazivă pentru pacienți.

„Muzica este o formă de comunicare emoțională și este, de asemenea, un semnal acustic complex care împărtășește multe asemănări temporale, spectrale și gramaticale cu vorbirea umană”, a scris Daly în lucrare. „Astfel, un model de decodare neuronală care este capabil să reconstruiască muzica auzită din activitatea creierului poate constitui un pas rezonabil către alte forme de modele de decodare neuronală care au aplicații pentru a ajuta comunicarea.”

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed