SSD sau HDD? Care sunt diferențele și care e mai bun?

Probabil ați observat că, în ultima vreme, tendința producătorilor de computere este să le doteze tot mai mult cu hard disk-uri SSD, în locul clasicelor HDD. Care sunt diferențele dintre ele și care este varianta mai bună pentru noi, ca utilizatori?

 

Hard disk sau HDD (hard disk)

 

Hard disk-urile, cunoscute și sub numele de HDD-uri, sunt o componentă a computerului care este utilizată pentru stocarea permanentă a datelor. Aceasta înseamnă că datele nu sunt șterse atunci când unitatea este oprită, așa cum este cazul celor stocate de memoria RAM. Prima companie care le-a comercializat a fost IBM în 1956.

 

Acestea sunt alcătuite din piese mecanice, prin urmare sunt uneori numite hard diskuri mecanice și folosesc magnetismul pentru a vă înregistra datele și fișierele . Este alcătuit din unul sau mai multe discuri rigide unite de aceeași axă și care se rotesc cu viteză mare în interiorul unei cutii metalice. Pe fiecare platou și pe fiecare dintre fețele sale, un cap de citire / scriere vă citește sau scrie datele pe discuri.

 

Cu cât discurile sunt mai subțiri, cu atât este mai bună înregistrarea și cu cât se rotesc mai repede, cu atât datele sunt transmise mai repede, atât la citire, cât și la scriere. În general, viteza unităților de hard disk este de obicei de 5400 sau 7200 RPM (rotații pe minut), deși unele unități bazate pe server pot ajunge până la 15.000 RPM

 

În ceea ce privește dimensiunea, carcasele pentru hard disk-uri mecanice pot fi de 2,5 „sau 3,5”. Prețul său poate varia în funcție de această dimensiune, dar mai ales de capacitatea sa de stocare. De fapt, marele avantaj al acestor hard diskuri față de SSD-uri este că sunt mult mai ieftine .

 

Solid State Drive sau SSD

 

Unitățile SSD (SSD) sunt o alternativă la hard disk-uri. Marea diferență este că, în timp ce hard disk-urile folosesc componente mecanice care se mișcă, SSD-urile stochează fișiere pe microcipuri cu memorii flash interconectate. Prin urmare, le-am putea considera aproape ca o evoluție a stick-urilor USB.

 

SSD-urile folosesc adesea memorii flash bazate pe NAND, care sunt, de asemenea, nevolatile și păstrează informațiile stocate atunci când unitatea este deconectată. Nu au capete fizice pentru a înregistra datele, în schimb includ un procesor integrat pentru a efectua operațiuni legate de citirea și scrierea datelor.

 

Aceste procesoare, numite controlere, sunt cele care iau „deciziile” cu privire la modul de stocare, recuperare, cache și curățare a datelor de pe disc, iar eficiența lor este unul dintre factorii care determină viteza generală a unității . În plus, prin faptul că nu se bazează pe rotirea unei componente fizice, realizează, de asemenea, o unitate mai silențioasă decât discurile mecanice.

 

În ceea ce privește dimensiunea, aceste unități sunt de obicei de 2,5 „și au un design aproape identic cu unitățile de disc mecanice, ceea ce le ajută să se potrivească în aceleași carcase și sloturi în care sunt montate unitățile de disc convenționale într-un computer.

 

Fiind unități de stocare fără piese în mișcare, precum predecesoarele lor, SSD-urile au unele avantaje notabile, cum ar fi provocarea unui zgomot și a unor vibrații mai mici. De asemenea, ar trebui clarificat faptul că nici hard diskurile mecanice nu sunt extrem de zgomotoase, deci este o diferență nu atât de importantă.

 

Ceea ce este o diferență notabilă este viteza. În comparația între cele două tehnologii, un SSD a pornit un sistem de operare în mai puțin de jumătate din timpul unui HDD de 7.200 rpm și viteza de citire și scriere a datelor a fost mai mult decât triplată . În testul comparativ s-au folosit un HDD care citea și scria date la 150 MB / s și un SSD care citea și scria la 545 MB / s și 525 MB / s.

 

Evident, aceste date specifice de citire și scriere a datelor depind întotdeauna de diferitele modele de pe piață. Dar, în general , discurile SSD sunt întotdeauna mult mai rapide decât cele mecanice. De aici tocmai prețul lor mai ridicat.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed