AcasăEconomieStatele membre au aprobat comercializarea în UE a unui aditiv furajer inovator...

Statele membre au aprobat comercializarea în UE a unui aditiv furajer inovator va reduce emisiile de metan generate de vacile de lapte în UE

Aditivul, 3-nitrooxipropanol, va contribui la reducerea emisiilor de metan, un gaz cu efect de seră puternic, provenind de la vaci.

„Inovarea este esenţială pentru o tranziţie reuşită către un sistem alimentar mai durabil. UE continuă să fie deschizătoare de drumuri în ceea ce priveşte asigurarea siguranţei alimentare, adaptându-se la noi tehnologii care pot face producţia de alimente mai durabilă. Reducerea emisiilor de metan provenind de la ferme este esenţială în lupta noastră împotriva schimbărilor climatice, iar aprobarea de astăzi este un exemplu foarte elocvent de realizări posibile graţie ultimelor inovaţii în agricultură”, a declarant Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară a evaluat riguros produsul şi a concluzionat că este eficace în reducerea emisiilor de metan ale vacilor pentru producţia de lapte. După adoptarea deciziei de către Comisie, preconizată pentru lunile următoare, aditivul furajer va fi primul de acest tip disponibil pe piaţa UE.

Acest produs inovator va contribui la ecologizarea agriculturii UE şi la îndeplinirea obiectivelor Strategiei „De la fermă la consumator”: s-a estimat că acesta va reduce emisiile de metan ale vacilor de lapte cu 20 % până la 35 %, fără a afecta producţia. Utilizarea acestuia nu reprezintă niciun pericol pentru vaci şi consumatori şi nu afectează calitatea produselor lactate.

Un raport din 2021 al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu a concluzionat că emisiile generate de creşterea animalelor – provenite din dejecţiile şi din evacuările gastrointestinale ale animalelor  – constituie aproximativ o treime din emisiile de metan cauzate de om.

 

 

Ultimele Articole