Statele Unite atacă China prin Hong Kong. ”Este o problemă mondială urgentă cu implicaţii pentru pacea internaţională”

0

În baza noilor proceduri introduse în timpul pandemiei de COVID-19, toate videoconferinţele Consiliului de Securitate sunt organizate pe baza consensului între cei 15 membri. În vremuri obişnuite, fiecare membru al Consiliului se poate opune unei reuniuni dacă strânge nouă voturi din totalul celor 15 într-un vot de procedură.

„Statele Unite sunt profund preocupate de acţiunile parlamentului chinez care sabotează fundamental gradul înalt de autonomie şi libertăţile decurgând din Declaraţia chino-britanică din 1984 înregistrată de ONU ca un tratat”, a subliniat într-un comunicat misiunea americană la Naţiunile Unite.

„Este vorba despre o problemă mondială urgentă cu implicaţii pentru pacea şi securitatea internaţională”, a adăugat documentul care a precizat că SUA au cerut, în consecinţă, o videoconferinţă a Consiliului de Securitate.

„China a refuzat ca această reuniune virtuală să aibă loc”, a precizat misiunea americană, criticând o lipsă de „transparenţă şi de responsabilitate internaţională pentru acţiunile sale”.

Într-un mesaj scris pe Twitter miercuri seară, ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun, a apreciat solicitarea de reuniune a Statelor Unite ca „lipsită de fundament”.

„Legislaţia privind securitatea naţională pentru Hong Kong ţine doar de afacerile interne ale Chinei” şi „nu are nicio legătură cu mandatul Consiliului de Securitate”, a adăugat el.

Statele Unite au declarat oficial miercuri că Hong Kongul nu se mai bucură de autonomia promisă de China, deschizând astfel calea unor posibile represalii comerciale, o primă ripostă spectaculoasă la controversata legislaţie de securitate dorită de Beijing.

Mai mult, secretarul de Stat Mike Pompeo a afirmat miercuri în Congresul SUA că Hong Kongul nu se mai califică pentru statul economic special în conformitate cu legislaţia americană, aşa cum era în timpul administrării britanice, fiind posibil ca această afirmaţie să reprezinte o lovitură pentru statutul său de centru financiar major, transmite Reuters.

Declaraţia făcută de Pompeo în Congres a avut loc după anunţarea de către China a unui proiect de lege privind securitatea naţională referitor la Hong  Kong, din cauza noilor tuburări din teritoriu, poliţia trăgând gaze lacrimogene şi cu tunuri de apă.

Decizia de a retrage parţial sau total privilegiile economice americane de care se bucură în prezent Hong Kongul revine preşedintelui Donald Trump.

Pompeo nu a făcut recomandări de măsuri în urma declaraţiei sale, dar persoane apropiate situaţiei au declarat că administraţia Trump analizează suspendarea tarifelor preferenţiale pentru exporturile în Statele Unite, în cadrul reacţiei la planul Chinei.

Trump ar mai putea opta pentru sancţiuni punctuale, împotriva unor oficiali chinezi, entităţi guvernamentale şi companii implicate în aplicarea noii legi, potrivit unei surse.