AcasăEconomieStatele Unite sancţionează o reţea transnaţională care are legătură cu oligarhul Suleiman...

Statele Unite sancţionează o reţea transnaţională care are legătură cu oligarhul Suleiman Kerimov şi care procura tehnologie pentru războiul Rusiei în Ucraina

Sancţiunile vizează 14 persoane şi 28 de entităţi, inclusiv membri ai familiei oligarhului rus Suleiman Kerimov – care deja figura pe „lista neagră” -, precum şi persoane care ar fi lucrat intermediari financiari în reţeaua lui Kerimov.

Potrivit CNN, este vorba, printre altele, de patru companii imobiliare franceze care aparţin uneia dintre fiicele lui Kerimov şi de preşedintele acestor companii imobiliare, de firma cu sediul în Elveţia aparţinând persoanei respective, de nepotul lui Kerimov şi firma sa cu sediul în Emiratele Arabe Unite, dar şi de cetăţeanul elveţian Alexander-Walter Studhalter, care „ar fi spălat sume importante de bani în numele lui Kerimov”, precum şi de cei doi fii ai lui Studhalter.

Departamentul de Trezorerie al SUA a trecut pe lista neagră şi compania rusă Milandr, producătoare de componente microelectronice, care ar face parte din structura militară de cercetare şi dezvoltare a Moscovei.

O altă firmă sancţionată este Milur Electronics, cu sediul în Armenia. Pe lista sancţiunilor figurează şi Mihail Ilici Pavliuk, directorul general al Milandr şi Milur Electronics.

Sharp Edge Engineering Inc., “o firmă-paravan cu sediul în Taiwan folosită pentru a achiziţiona componente microelectronice de la companii asiatice”, care a fost folosită de angajaţii Milandr “pentru a procura echipamente”, se regăseşte de asemenea pe lista de sancţiuni.

Rusul Murat Magomedovici Aliev şi cele cinci întreprinderi asociate cu acesta este un alt oligarh sancţionat în acest caz.

”Statele Unite vor continua să perturbe lanţurile de aprovizionare militară ale Rusiei şi să impună un cost ridicat pentru cei care îl ajută pe preşedintele Putin, precum şi pentru toţi cei care susţin brutalitatea Rusiei împotriva vecinului său (n.r. Ucraina)”, a afirmat secretarul de stat al SUA Antony Blinken, într-un comunicat.

Departamentul de Comerţ al SUA a interzis exporturile de componente de fabricaţie americană şi de tehnologie americană care au fost utilizate în fabricarea unora dintre echipamentele militare ale Rusiei. În plus, Washingtonul a impus sancţiuni marilor companii industriale militare din Rusia.

 

 

 

Ultimele Articole