x


  • EUR
    4.7228
    USD
    4.1899
string(16) "instant-articles"

Statistică neagră a recidiviștilor eliberați în baza recursului compensatoriu: 17 violuri, 18 crime și 148 de tâlhării

18 deținuți eliberați în baza recursului compensatoriu au revenit în penitenciar fiind acuzate de omor sau omor calificat. Numărul ar putea fi însă mult mai mare, deoarece datele sunt din perioada 19 octombrie 2017-23 noimebrie 2018.

Author: Alice Drăghici | Sursa: Money.ro | Publicat: 23.01.2019, 12:09

Potrivit unei statistici realizate de ministerul Justiției, în perioada 19 octombrie 2017-23 noiembrie 2018 au fost puși în liberate 13.267 de deținuți, în baza prevederilor legii recursului compensatoriu, din care 650 au recidivat în primele luni, potrivit Ziare.com.

 

În această statistică nu intră și ultimile agresiuni făcute de acești recidiviști la finalul anului 2018-începutul anului 2019. Unul dintre cele mai mediatizate cazuri este cel al crimei de la Mediaș.

 

Topul infracțiunilor pentru care s-au întors în închisoare recidiviștii este dominat de furt, tâlhărie, omor și viol.

 

234 persoane – Furtul calificat.
92 persoane – Tâlhăria calificată.
56 persoane – Tâlhăria.
40 persoane – Furtul.
28 persoane – Conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

18 persoane – Înșelăciunea.
17 persoane – Violul.
11 persoane – Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.
10 persoane – Omorul.
10 persoane – infracțiuni legate de traficul și consumul de droguri.
10 persoane – Lovirea sau alte violente.
9 persoane – Ultrajul.
8 persoane – Omorul calificat.
8 persoane – infracțiuni legate de evaziunea fiscală.
6 persoane – infracțiune legate de Codul vamal.
6 persoane – Distrugerea.
5 persoane – Agresiunea sexuală.
5 persoane – Tulburarea ordinii și liniștii publice.

 

Datele au fost comunicate de ministerul Justiției la o interpelare a deputatului PNL Costel Alexe. Răspunsul ministerului Justiției este pe site-ul Camerei Deputaților.

 

„Anul de detenție în România a ajuns să fie socotit la 9 luni și jumătate, ba mai mult, în loc să își ceară scuze public pentru nedreptățile comise, cinicul Tudorel Toader promite alte câteva promoții de infractori eliberați, basca ia în calcul și ca România să acorde compensații retroactiv din 2012 în valoare de minim 5 euro/zi pentru condițiile grele din închisori!”, arătă parlamentarul PNL.

 

Potrivit acestuia, cel puțin 700 lei pe lună sunt primiți de mii de deținuți, asta în timp ce în România reală peste 60% din copiii din sistemul public de învățământ din mediul rural merg la toalete aflate în fundul curții, nu au săpun sau condiții minime de igienă, iar banii alocați programului cornul și laptele sunt mai mult o batjocură.

 

„Fără perdea, fără remușcări, sunt anunțate noi amniștii, grațieri, legi și ordonanțe de urgențe, toate date cu dedicație pentru albirea lui Liviu Dragnea și a corupților care și-au subjugat mare parte din instituțiile statului roman și au prăduit România în ultimii ani!”, concluzionează Costel Alexe.