“Staţiuni” din România pe care le găseşti doar cu GPS-ul. Nu există indicatoare sau trotuar

0

Deşi au obiective interesante şi destui oaspeţi, multe localităţi din ţară sunt staţiuni doar pe hârtie.

 

De pildă Baia de Fier, din judeţul Gorj, care a căpătat acest statut în februarie 2017 şi se presupune că, între timp, a atras bani europeni. Realitatea este însă departe de ce scrie în acte. Nu există indicatoare pentru obiectivele turistice, iar despre trotuare, coşuri de gunoi sau piste de biciclete nici nu încape vorbă.

 

La Peştera Muierilor, tabloul este întregit de câţiva câini flămânzi şi de un tomberon din care atârna mizerii. Şi.. cam atât.

 

Lista lipsurilor este mult mai lungă. Este vorba despre lucruri elementare care ţin de bună gospodărire a oricărei localităţi, nemaivorbind despre una care este atestată drept staţiune turistică.

Nu există un centru de informare şi nici un centru medical de permanentă. Nu există nici măcar un indicator special descris în legislaţie. Primarul spune că ar putea rezolva toate aceste lucruri dacă ar obţine finanţare europeană. Doar ca proiectul în valoare de 5 milioane de euro este abia în prima etapă cea a obţinerii avizelor.

 

Anul trecut, Localităţile Borsec (judeţul Harghita) şi Suceviţa (judeţul Suceava) au fost atestate ca staţiuni turistice de interes naţional, potrivit unei hotărâri adoptate, joi, de Guvern. De asemenea, 10 localităţi sau zone componente ale unor localităţi au primit atestare ca staţiuni turistice de interes local: Baia de Fier (judeţul Gorj), Boghiş (judeţul Sălaj), Colibiţa (judeţul Bistriţa-Năsăud), Moisei (judeţul Maramureş), Negreşti Oaş (judeţul Satu Mare), Pojorâta (judeţul Suceava), Sângeorgiu de Mureş (judeţul Mureş), zona Băile Banffy – municipiul Topliţa (judeţul Harghita), zona Băile Ocna Dej – municipiul Dej (judeţul Cluj), zona Moineşti-Băi – municipiul Moineşti (judeţul Bacău).

 

Articolul integral pe ȘTIRILE PROTV.