x


  • EUR
    4.7228
    USD
    4.1899
string(7) "energie"

Statul dă 20.000 de lei. Unele condiții sunt chiar relaxante

Ghidul de Finanţare pentru achiziţia de sisteme fotovoltaice pentru uz casnic ar putea fi modificat, astfel că instalarea lor ar putea deveni mai facilă, potrivit ultimelor discuţii pe această temă.

Author: Mihai Voican | Sursa: ECONOMICA.NET | Publicat: 09.10.2018, 8:43

Reprezentanţi ai Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), ai ANRE şi ai industriei fotovoltaice au avut saptămâna trecută o discuţie pe tema operaţionalizătii programului de subvenţionare a achiziţiei e panouri fotovoltaice. Dintre concluziile discuţiei, potrivit unei personae care a fost în sală, reiese că AFM ar putea modifica programul, în cel puţin trei puncte ale lui.

În primul rând, în Ghid se spune că instalaţiile pentru care se acordă subvenţia prin programul de la stat trebuie montate de instalatori care au montat până acum cel puţin 50 kW, tocmai pentru a filtra instalatorii cu experienţă de cei fără experienţă. După discuţii, AFM ar putea scoate această limitare pentru a introduce o metodă de selecţie mai permisivă care să nu descalifice instalatorii fără această experienţă pe hârtie. Asta şi pentru că cei care au instalat până acum panouri forovoltaice în România sunt majoritari pe segmentul Engineering, Procurement and Construction (EPC) și că se subcontractează echipe românești pentru mentenanță.

 

În al doilea rând, cei de la AFM spun că se poartă discuţii cu reprezenzanţii Ministerului Dezvoltării Regionale pentru a găsi o soluție care să nu presupună o autorizație de construire pentru instalarea de panouri fotovoltaice pentru uz casnic, aşa cum scrie acum în Ghid. Panourile ar putea fi instalate doar în baza unei expertize structurale a clădirii care să ateste că nu afectează structura casei, iar Avizul Tehnic de Racordare (ATR) ar putea să nu mai fie condiționat de obținerea a unui set complet de avize si autorizații.

 

 

Articolul integral pe ECONOMICA.NET