x


  • EUR
    4.7794
    USD
    4.3124
string(16) "instant-articles"

Statul român caută bani să cumpere o bancă de la greci

Eximbank caută finanţare externă pentru a cumpăra Banca Românească, datoare cu jumătate de miliard de euro către banca-mamă.

Author: Mihai Voican | Sursa: ECONOMICA.NET | Publicat: 18.06.2019, 8:38

Vânzarea Băncii Româneşti a intrat în stand-by, deciziile fiind amânate cel puţin până după algerile parlamentare din Grecia, care vor avea loc pe 7 iulie. Rămasă singură în competiţia pentru achiziţionarea Băncii Româneşti, Eximbank se confruntă momentan cu unele probleme: nu poate să ia bani de la acţionar, pentru că ar fi considerat ajutor de stat, iar finanţările externe sunt mai complicat de obţinut pentru banca de stat, conform unor surse din piaţă.

 

Deţinută direct de National Bank of Greece (NBG), Banca Românească face subiectul unor negocieri de vânzare de doi-trei ani, dacă luăm în calcul şi dealul parafat cu OTP Bank, dar nevalidat de Banca Naţională a României. Conform unor surse din piaţa bancară, Eximbank a rămas singurul cumpărător al băncii greceşti. Doar că, în ciuda faptului că preţul tranzacţiei nu are cum să fie unul ridicat (potrivit raportului grupului pentru 2018, National Bank of Greece se așteaptă să încaseze venituri din vânzarea Băncii Româneşti (BROM) mai mici față de valoarea contabilă a activelor nete ale băncii), cumpărătorul va trebui să aibă forţa de a refinanţa linia de credit de aproximativ 500 de milioane de euro contractată de Banca Românească de la NBG.

 

Eximbank nu poate apela la finanţarea statului român pentru refinanţarea acestei linii de credit deoarece un astfel de demers ar fi încadrat în categoria ajutor de stat. Acest fapt a determinat banca de stat românească să încerce să facă rost de linii de finanţare externă. Până acum însă, astfel de finanţări, de o valoare atât de mare, au fost obţinute prin emisiune de obligaţiuni de către două bănci, Unicredit şi Raiffeisen Bank, fiecare cu o cotă de piaţă de peste 4%. Eximbank avea la sfârşitul anului 2017 o cotă de piaţă de 1,3% şi probabil indicatori de risc mai mari decât ai băncilor care s-au împrumutat până acum de pe pieţele externe.

 

Articolul integral pe ECONOMICA.NET