Statul român va încerca din nou, în 2012, să vândă acţiunile de la Petrom

Nu se poate vorbi de „eşec” în cazul încercării nereuşite a statului de a vinde, în iulie 2011, un pachet din acţiunile Petrom, a declarat, într-un interviu acordat presei austriece, Ion Ariton, ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri.

 

„Pur şi simplu am refuzat să vindem sub un anume preţ. Asta se poate întâmpla la orice vânzare de acest tip şi este un proces cât se poate de normal. Vom scoate pachetul la vânzare încă o dată, anul viitor”, a declarat Ion Ariton într-un interviu acordat publicaţiei austriece Wirtschaftsblatt.

 

În baza programului de privatizare asumat şi convenit cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Uniunea Europeană, guvernul a scos la vânzare, în iulie 2011, un pachet de 9,84% din acţiunile deţinute încă la OMV Petrom. La licitaţie au participat şase consorţii conduse de Goldman Sachs, Nomura, JP Morgan, Morgan Stanley, UBS şi Renaissance Capital, o bancă rusească de investiţii controlată de miliardarul Mihail Prohorov. Preţul anunţat la început a fost de 0,46 lei/titlu. Cu câteva zile înainte de sfârşitul ofertei, preţul a fost micşorat: 0,3708 lei/titlu. Intermediarii ofertei au propus un pret minim de 0,33 lei/actiune, însă guvernul a refuzat să vândă la acest preţ.

 

„Pe piaţă, a fost un eşec. Pentru noi a fost, să spunem, nu ce ne-am dorit, dar a fost soluţia corectă”, a declarat atunci preşedintele Traian Băsescu, referindu-se la decizia guvernului de a nu fi de acord cu preţul propus de participanţii la licitaţie.

 

Tot anul viitor, statul român intenţionează să vândă 15% din Transelectrica. „La începutul anului 2012, vrem să listăm 15% din Transgaz la Bursa de Valori Bucureşti, în acelaşi timp cu listarea a 15% din Romgaz”, a mai declarat Ion Ariton pentru publicaţia citată.

 

Ariton a precizat că autorităţile de la Bucureşti caută manageri de top, români sau străini, pentru a conduce companiile de stat. „Căutăm specialişti de top români sau străini, nu contează. Companiile de stat sunt în prezent ineficiente, acumulează pierderi şi datorii şi împovărează astfel bugetul”, a explicat ministrul.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed