Romtelecom: OTE a cerut amânarea cu 45 de zile pentru decizia privind cumpărarea acţiunilor

0
Romtelecom: OTE a cerut amânarea cu 45 de zile pentru decizia privind cumpărarea acţiunilor

“Ei au şi angajat un consultant în acest sens, Citigroup, şi au cerut o păsuire de 45 de zile pentru a-şi anunţa decizia. Eu însă aştept în scris cererea lor, întrucât solicitarea a fost făcută doar la nivel verbal. Le-am comunicat că nu suntem dispuşi să vindem aşa oricum aceste acţiuni. Ţinem foarte mult la acest proiect şi vrem să-l valorizăm cum trebuie”, a spus Valerian Vreme.

Valerian Vreme declara la 20 ianuarie pentru Agenţia NewsIn că în aproximativ trei luni speră să ia, împreună cu grecii de la OTE, o decizie privind pachetul deţinut de statul român la compania Romtelecom, cel mai mare operator local de telefonie fixă.

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian Vreme, spunea la începutul lunii decembrie că vrea să listeze pe bursă acţiunile deţinute de statul român la Romtelecom (aproape 46%) şi că va alege un consultant care să decidă ce procent din această participaţie va fi listat.

“Din punct de vedere practic, eu am făcut intenţia de vânzare către cei de la OTE de a vinde acest pachet. Acum aşteptăm un răspuns din partea lor şi o ofertă. După ce punem în balanţă oferta, vom lua decizia de a rămâne cu acţiunile sau de a merge sigur spre bursă. Să cerem listarea Romtelecomului pe o bursă din străinătate sau chiar la Bursa de Valori din Bucureşti (BVB)”, a declarat atunci ministrul Valerian Vreme.

Totodată, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) informa, la sfârşitul lunii noiembrie, printr-un comunicat, că secretarul de stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Marius Fecioru, a transmis reprezentanţilor Romtelecom, în cadrul unei întâlniri, intenţia ministerului de a valorifica acţiunile pe care le deţine în cadrul companiei. Marius Fecioru s-a întâlnit atunci, la sediul MCSI, cu membrul Consiliului de Administraţie Deutsche Telekom responsabil pentru subsidiarele din Europa, Guido Kerkhoff, cu preşedintele şi directorul general al companiei Hellenic Telecommunications Organization (OTE S.A.), Michael Tsamaz, precum şi cu directorul executiv al Romtelecom,Yorgos Ioannidis.

“Cu ocazia acestei întâlniri, oficialul guvernamental  a exprimat intenţia MCSI de a valorifica acţiunile pe care instituţia le deţine, în proporţie de 46%, în cadrul companiei Romtelecom. În acest sens, Marius Fecioru i-a invitat pe reprezentanţii OTE să vină, până la sfârşitul anului 2010, cu o ofertă de preţ pentru pachetul deţinut de stat la Romtelecom. O altă posibilitate care ar putea fi luată în calcul în vederea valorificării pachetului de acţiuni  deţinut de MCSI la Romtelecom este listarea la Bursă”, informa atunci MCSI.

Potrivit MCSI, directorul general al companiei Hellenic Telecommunications Organization (OTE S.A.), Michael Tsamaz. a precizat că managementul companiei se va concentra pe trasarea unei direcţii de acţiune, astfel încât să se asigure stabilitatea companiei Romtelecom pe piaţa din România.

Acţionarii Romtelecom sunt OTE, principalul operator de telecomunicaţii din Grecia, cu 54,01% şi Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, cu 45,99% din acţiuni. Operatorul german de comunicaţii Deutsche Telekom deţine o participaţie de 30% la compania OTE.