Strategii de diversificare a portofoliului de investiții . Sfaturi de la experți

Diversificarea portofoliului de investiții

Diversificarea portofoliului de investiții se referă la o strategie de investiții. Potrivit acestei strategii, o persoană alege să investească în active diverse, ce au caracteristici diferite, pentru a reduce riscul de a pierde bani, scrie investopedia.com.

Diversificarea portofoliului de investiții

O metodă pentru diversificarea portofoliului presupune investiția în clase diferite de active, ca de exemplu:

  • acțiuni la companii listate la bursă
  • obligațiuni corporative și titluri de stat care oferă un venit fix (dobândă numită cupon)
  • imobiliare (terenuri, clădiri, agricultură, creșterea animalelor, resurse naturale precum petrolul, gazele naturale etc)
  • fonduri tranzacționate la bursă, unități de fond
  • cash, valute și certificate de depozit
  • instrumente financiare derivate precum contractele futures, options, forward etc

Diversificarea portofoliului de investiții și evoluția economiei


Teoria din spatele diversificării portofoliului de investiții susține că un eveniment ce poate avea un impact negativ asupra unei clase de active le poate aduce beneficii altora, mai notează investopedia.com.

De exemplu, creșterea ratei dobânzii are de obicei un impact negativ asupra prețurilor obligațiunilor deoarece randamentul acestora trebuie să crească pentru ca titlurile cu venit fix să fie mai atractive. Pe de altă parte, creșterea ratei dobânzilor poate duce la creșteri ale chiriilor.

În această situație, un investitor care ar fi investit atât în obligațiuni, cât și în proprietăți imobiliare, nu ar avea prea mult de suferit întrucât pierderile cauzate de deținerea unui activ ar fi amortizate de profiturile obținute prin deținerea celuilalt activ.

După cum arată sursa citată, există diferențe foarte mari între modurile în care funcționează diverse sectoare sau industrii. Însă, pe măsură ce investitorii își diversifică portofoliile, cumpărând acțiuni emise de companii din diverse industrii, ei devin mai puțin vulnerabili la riscurile specifice diverselor sectoare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed