Studii realizate în toată lumea arată că alternativele la țigările clasice sunt mult mai puțin nocive

Romania se se află, alături de Irlanda, Irlanda, Malta, Norvegia și Ungaria în grupul-lider al țărilor europene cu legislații extrem de stricte anti-fumat.

Iar acum parlamentarii români se gândesc că nu este suficient și vor o lege și mai strictă. Un proiect de lege inițiat de parlamentari USR, PMP, UDMR și PNL ar urma să modifice Legea 349/2002, Art.2, Litera e, acolo unde este dată definiția fumatului. Proiectul de lege vizează modificarea definiției fumatului așa cum se regăsește aceasta la articolul 2, litera e) din legea 349/2002. Pe scurt, orice dispozitiv care scoate aburi, aerosoli sau orice altceva va fi pus pe același nivel cu țigările.

Din expunerea de motive reiese faptul că inițiatorii doresc restricționarea alternativelor la țigara clasică, considerate de aceștia ca fiind dăunătoare sănătății – însă fără a face referire la vreunul din zecile de studii de specialitate realizate în străinătate.

Iată câteva exemple de studii

JAPONIA

Recent a fost realizat un studiu în Japonia pentru a evalua expunerea pasivă la tutunul din aerosolul generat de alternativele (de exemplu IQOS) la țigările clasice într-un restaurant unde utilizarea acestora era permisă, dar nu și a țigărilor.

Rezultatele studiului arată că nefumătorii pasivi expuși la IQOS nu prezintă o creștere a expunerii la nicotină și nici la substanțe cancerigene.

Mai mult, utilizarea IQOS nu a afectat negativ calitatea aerului în interior, așa cum a fost măsurată în baza nivelurilor de nicotină și de particule suspendate respirabile din aer.

GERMANIA

”Am constat concentrații mai reduse cu 95 până la 99% pentru majoritatea carcinogenilor în aerosolul produs de IQOS în comparative cu fumul de țigară” – aceasta este concluzia unui studiu al Institutului German pentru Evaluarea Riscului.

CEHIA

În ianuarie 2018, Consiliul Consultativ privind politica antidrog din Cehia a adoptat o rezoluție prin care ia în considerare dovezile științifice cu privire la riscurile de sănătate semnificativ reduse ale produselor care nu ard ca alternativă de reducere a riscului generat de fumatul țigărilor și recomandă Guvernului Ceh să introducă politici de reducerea a riscului asociat cu fumatul în politicile naționale de sănătate și anti-drog și să promoveze această măsură la nivel internațional.

​“Având în vedere reducerea imensă a toxinelor, presupun că rezervele din tutun încălzit sunt mai puțin periculoase pentru sănătatea oamenilor decât țigările obișnuite”.

OLANDA

Institutul Național pentru Sănătate și Mediu din Olanda susține că alternativele la țigările clasice sunt de preferat. ”Exemple de produse care reduc riscul sunt tutunul oral, cum este snus, țigările electronice și tutunul care este încălzit și nu arde (heat-not-burn). Aceste produse nu expun utilizatorii la compuși nocivi rezultați din combustie. Produsele din tutun încălzit se pare că ar putea fi mai puțin periculoase pentru sănătate decât țigările convenționale”, se arată într-o cercetare a organizației guvernamentale olandeze.

NORVEGIA

Institutul Public de Sănătate din Norvegia susține că în urma analizelor chimice efectuate, s-a constatat că țigările electonice și cele de tip heat-not-burn elimină cu mult mai puține substanțe cancerigene și nocive. Întrebat despre strategia abordată în ziua de azi de către industria tutunului, Kark Erik Lund, șeful organizației norvegiene, a afirmat:

”În viitor, cred că va exista o reducere treptată a consumului de țigarete, însă consumul de nicotină va continua – există un motiv pentru care 600.000 de norvegieni o folosesc, acesta fiind faptul că le oferă plăcere. Totul se va rezuma la felul prin care această nicotină, pe care atât de mulți o doresc, va reuși să fie livrată într-un mod mai puțin nociv decât prin intermediul țigărilor dăunătoare. Philip Morris, cea mai mare companie din lume în industria tutunului, pariază pe o țigară fără ardere, prin așa numita metodă heat-not-burn. Ei spun că în 10-15 ani, acesta va fi produsul lor de bază, precum și principala sursă de venit. Acest tip de țigară are mai puține substanțe toxice și este probabil mai puțin nocivă. Dacă analizăm modalitatea heat-not-burn, acesta constă în încălzirea tutunului și nu în arderea lui, astfel el nu mai elimină la fel de multe substanțe dăunătoare. Dacă ne referim la țigaretele electronice, acestea nu conțin tutun, ci nicotină lichidă, de asemenea, încălzită și care creează vapori. Analiza chimică dovedește că aceasta conține cu mult mai puține substanțe cancerigene și nocive”, a spus Kark Erik Lund.

Intregul interviu aici  

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed