AcasăActualitateSocialStudiu Eurostat. Româncele părăsesc casa părintească la 25 de ani și fac...

Studiu Eurostat. Româncele părăsesc casa părintească la 25 de ani și fac primul copil la 27

În prezent, există foarte multe diferențe între viețile bărbaților și ale femeilor din Europa. Un studiu Eurostat compară femeile și bărbații în viața lor de zi cu zi, arătând cât de diferită este uneori.

Studiul Eurostat, publicat de revista „Viața femeilor și bărbaților în Europa” este format din mai multe capitole, după cum urmează.

Demografie: Acest capitol se concentrează pe demografie și sănătate, speranța de viață dar și asupra modului în care ne percepem sănătatea. Acest capitol arată, de asemenea, că, în ciuda diferențelor noastre, atât femeile, cât și bărbații din Europa sunt relativ mulțumiți de viața lor.

Educație și venituri: Acest capitol include date despre nivelurile de educație, reconcilierea vieții profesionale și de familie, munca cu normă întreagă și cu fracțiune de normă, diferența de remunerare între femei și bărbați etc. Evidențiază nu numai diferențele structurale, ci și inegalitățile dintre femei si barbati.

Obiceiuri alimentare și navigare pe Internet: această parte se concentrează pe nutriție, practica sportivă și practicile online, inclusiv, date despre consumul de fructe și legume, consumul de alcool, indicele de masă corporală, utilizarea rețelelor sociale și cumpărăturile online.

Femeile părăsesc casa părintească mai devreme decat bărbații

Astfel, potrivit studiului, în medie, în Uniunea Europeana, femeile și-au părăsit casa părintească cu aproape doi ani mai devreme decât bărbații (la vârsta de 25,5 ani pentru femei și 27,4 pentru bărbați).

De asemenea, femeile s-au căsătorit, de asemenea, mai devreme în toate statele membre, cu o diferență de vârstă la prima căsătorie de 3 ani și peste în România, Bulgaria și Grecia în 2020, în timp ce aceasta a fost mai mică de 2 ani în Portugalia.

Referintu-se la copii, în 2020 femeile din UE aveau aproape 30 de ani la nașterea primului copil, cu vârsta cuprinsă între aproximativ 26 de ani în Bulgaria și 31 de ani sau peste în Italia, Spania și Luxemburg.

Diferențe mari și la speranța de viață

Diferențele sunt mari și la speranța de viață. În statele membre, în 2021, femeile trăiau mai mult decât bărbații. Media UE a fost de 82,8 ani pentru femei și 77,2 ani pentru bărbați, o diferență de 5,6 ani. Dintre statele membre, diferența dintre femei și bărbați a variat de la aproape 10 ani în Letonia și Lituania până la sub 4 ani în Țările de Jos, Malta, Irlanda (date 2020), Suedia și Danemarca.

Același studiu arată că în Uniunea Europeană sunt sunt mai multe femei decât bărbați în aproape toate statele membre, cu cele mai mari diferențe în Letonia (cu 16 % mai mult), Lituania (cu 13 % mai mult), Portugalia (cu 12 % mai mult) și Estonia (cu 11 % mai mult), în timp ce Malta, Luxemburg, Suedia și Slovenia sunt mai mulți bărbați decât femei.

Femeile câștigă mai puțin cu 13% decât bărbații

În UE, în 2020, femeile au câștigat cu 13,0 % mai puțin decât bărbații când le-au comparat câștigul mediu pe oră brut.

Cele mai mari diferențe au fost observate în Letonia (22,3 %), Estonia (21,1 %), Austria (18,9 %) și Germania (18,3 %). Pe de altă parte, cele mai mici diferențe de câștig între femei și bărbați au fost găsite în Luxemburg (0,7 %), România (2,4 %) și Slovenia (3,1 %).

Vezi tot studiu EUROSTAT AICI

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.