SUA ar putea implementa un al doilea pachet de stimuli fiscali

Dar liderii majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, se declară mai sceptic în ceea ce priveşte nevoia Statelor Unite de alte astfel de cheltuieli, declaraţie care a stârnit tumult pe pieţele îngrijorate că revenirea economică va întârzia să apară, iar câştigurile companiilor vor fi afectate.

Potrivit declaraţiilor lui Reid, nu există niciun indicator care să arate că este nevoie de încă un pachet de stimuli, pentru că „semnele unei reveniri economice apar din ce în ce mai mult”.

Preşedintele american Barack Obama a înaintat un pachet de stimuli financiari de 787 miliarde dolari pe doi ani, pe care democraţii, care controlează Congresul, l-au înaintat Camerei Reprezentanţilor şi Senatului în februarie, urmând ca acesta să creeze sau să salveze patru milioane de locuri de muncă.

În ciuda concedierilor masive continue, atât Reid cât şi Hoyer – care s-au adresat publicului în cadrul a două conferinţe diferite – sunt de părere că nu a trecut suficient de mult timp de la aprobarea primului pachet pentru ca impactul acesta asupra economiei Statelor Unite, care se află în recesiune din decembrie 2007, să fie simţit în totalitate.

„Este prea devreme pentru a spune că planul nu funcţionează, din contră. Credem că în lipsa acestuia ar fi existat mai mulţi şomeri”, a spus Hoyer.

Rata şomajului s-a temperat, dar „nu ajuns acolo unde trebuie să fie”, a adăugat acesta. Unele sectoare ale economiei încă sunt problematice, „cu precădere cel imobiliar”.

„Cred că trebuie să analizăm dacă trebuie să acţionăm din nou sau nu”, a mai spus Hoyer. Luna trecută angajatorii au concediat 467.000 de persoane, rata şomajului ajungând astfel la 9,5%, cel mai înalt nivel din ultimii 26 de ani.

Totuşi, perspectiva asupra pieţei muncii s-ar putea deteriora în următoarele luni, în contextul în care Obama şi alţi eocnomişti se aşteaptă ca rata şomajului să crească peste 10%.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed