SUA: Creşterea economică spectaculoasă ascunde motive de îngrijorare

0
SUA: Creşterea economică spectaculoasă ascunde motive de îngrijorare

La începutul anului vânzările record de maşini erau date drept dovadă a rezistenţei revenirii economiei ame­ricane. Însă luna trecută Ford a anunţat planuri pentru reducerea producţiei în SUA din cauza slăbirii cererii pentru autovehicule uşoare. Compania a avertizat încă din iunie că piaţa a atins vârful şi se va retrage, scrie ZF

 

De la Wall Street Journal vine vestea că marile companii de transport cu camionul şi-au petrecut cea de-a doua jumătate de an reducându-şi flotele pentru a se adapta la slăbirea cererii şi la preţurile mici, împinse în jos de supracapacitate. Swift Transpor­tation, Werner Enterprises şi Covenant Transportation Group, unii dintre cei mai mari jucători de pe piaţa trans­portului rutier de mărfuri, au raportat că au retras din serviciu începând cu al doilea trimestru sute de camioane. Livrările de mărfuri cu camionul sau pe calea ferată au înregistrat în septembrie a 19-a lună consecutivă de scădere, po­trivit datelor Cass Information Systems.

 

Văzută prin prisma încetinirii cererii, creşterea puternică a economiei americane nu-i bucură pe analişti. Între iulie şi septembrie, PIB-ul a avansat cu 2,9% în raport cu perioada similară a anului trecut, cel mai rapid ritm din ultimii doi ani. Pe unii această creştere îi îngrijorează: Rezerva Fede­rală ame­ricană ar putea fi tentată să majoreze dobânzile şi ar face-o prea devreme, scrie CBS News.