SUA donează 200 de milioane de dolari pentru criza alimentară

0
SUA donează 200 de milioane de dolari pentru criza alimentară

Organizaţia Naţiunilor Unite le-a cerut statelor dezvoltate să ia măsuri urgente pentru mai multe regiuni aflate în criză alimentară. ONU caută deja posibilităţi de creştere aproducţiei mondiale de grâu. “Comunitatea internaţională trebuie să ia măsuri urgente şi concertate care ar putea să evite implicaţiile politice ale crizei alimentare. Organizaţia Naţiunilor Unite tebuie să examineze modalităţile de coordonare pe termen scurt şi lung a răspunsurilor globale la această problemă”, a declarat Ban Ki-moon, secretar general ONU.

Secretarul general al ONU a amintit de avertismentul dat de preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick de a aproviziona rapid Programul Alimentar Mondial cu 500 de milioane de dolari până la 1 mai.

Banca Mondială a estimat că o dublare a preţurilor alimentare peste nivelul înregistrat în ultimii 3 ani, ar putea duce la înfometarea a 100 de milioane de persoane din ţările sărace. Răspunsul la apelul lui Zoellick nu a întârziat să apară. Preşedintele american George W Bush a donat 200 de milioane de dolari americani ţărilor care au nevoie urgentă de ajutor.

Această sumă se adaugă celor peste 2 miliarde de dolari acordate de Statle Unite ale Americii ţărilor care se confruntă cu problema crizei alimentare.  “În ultimii ani, preşedintele George W. Bush a susţinut, în Statele Unite ale Americii, utilizarea a mai mult de 25% din fondurile destinate pentru cumpărarea şi distribuţia de alimente pentru asistenţa oamenilor ameninţaţi de criza alimentară”, a spus şi Dana Perino, purtător de cuvânt Casa Albă.

Haiti, Egipt şi Filipine sunt ţările cel mai grav afectate de criza alimentară.