SUA neagă o informaţie din presa iraniană conform căreia a convenit cu Iranul un schimb de prizonieri

0
4
SUA neagă o informaţie din presa iraniană conform căreia a convenit cu Iranul un schimb de prizonieri

Televiziunea de stat iraniană a relatat duminică că Teheranul va elibera patru americani acuzaţi de spionaj în schimbul a patru iranieni deţinuţi în Statele Unite şi deblocarea fondurilor iraniene îngheţate.

Guvernul SUA a negat că s-a ajuns la un acord.

Televiziunea de stat, care citează un oficial iranian neidentificat, a mai afirmat că cetăţeanul britanico-iranian Nazanin Zaghari-Ratcliffe va fi eliberat odată ce Marea Britanie va achita o datorie pentru echipamentul militar datorat Teheranului.

Un oficial al Ministerului britanic de Externe a minimizat acest raport.

Iranul şi puterile mondiale poartă discuţii pentru a reactiva acordul nuclear din 2015, pe care Washingtonul l-a abandonat acum trei ani, iar ulterior a reimpus sancţiuni Teheranului.

Oficialii iranieni au declarat pentru Reuters luna trecută că un acord provizoriu ar putea fi o modalitate de a câştiga timp pentru o soluţionare durabilă care presupune deblocarea fondurilor iraniene blocate sub sancţiunile SUA.

”O sursă informată a spus că administraţia Biden a fost de acord să elibereze patru prizonieri iranieni închişi pentru că au ocolit sancţiunile SUA în schimbul a patru spioni americani”, a relatat duminică televiziune de stat iranian.

“Eliberarea lui Nazanin Zaghari în schimbul plăţii de către Marea Britanie a datoriei sale de 400 de milioane de lire sterline către Iran a fost de asemenea finalizată.

Sursa a mai spus că administraţia Biden a fost de acord să plătească Iranului 7 miliarde de dolari”, a relatat televiziunea.

La Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat: ”Rapoartele că s-a ajuns la un acord de schimb de prizonieri nu sunt adevărate”.

Ron Klain, şeful de cabinet al Casei Albe, a negat şi el raportul.

“Din păcate, informaţia respectivă este neadevărată.

Nu există un acord pentru eliberarea acestor patru americani”, a spus Klain la emisiunea “Face the Nation” dde la CBS.

Oficialii americani ridică în mod regulat problema americanilor reţinuţi de Iranul, a spus Klain.

Teheranul şi puterile s-au întâlnit la Viena de la începutul lunii aprilie pentru a lucra la măsurile care trebuie luate, referindu-se la sancţiunile SUA şi la presupusele încălcări ale acordului din 2015 de către Iran, pentru a readuce Teheranul şi Washingtonul în deplină conformitate cu acordul.