SUA nu se opun South Stream, dar consideră că proiectul are probleme

„Dacă ţările participante consideră că proiectul este viabil din punct de vedere economic, atunci aşa să fie”, a adăugat oficialul american, aflat la Bucureşti pentru a participa la Black Sea Energy and Economic Forum.

De asemenea, Richard Morningstar a atras atenţia, vorbind despre South Stream şi Nabucco, proiectul considerat concurent, că cele două gazoducte nu vor avea probabil aceleaşi ţări furnizoare de resurse.

„Esenţial este ca ţările implicate să acţioneze cât mai raţional şi să evalueze care proiecte sunt cele mai viabile din punct de vedere economic. (…). Nici Nabucco, nici South Stream nu vor fi realizate, dacă nu sunt viabile din punct de vedere economic. Nimeni nu îşi permite proiecte politice în acest moment”, a punctat Morningstar.

Întrebat dacă Rusia foloseşte gazul ca pe o armă politică, oficialul SUA a făcut referire, în răspunsul său, la o discuţie recentă purtată cu un oficial rus, căruia nu a vrut să-i dezvăluie numele. „El mi-a spus că Rusia nu consideră gazul o armă politică sau strategică, această industrie fiind privită strict din punct de vedere comercial, întrucât este cel mai important sector al ruşilor, iar dorinţa lor este să facă cât mai mulţi bani de pe urma sa”, a spus Morningstar.

Pe de altă parte, oficialul american a spus că, în opinia sa, partea politică nu poate fi separată de cea economică atât timp cât există un monopol, făcând astfel referire compania rusă Gazprom.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care va transporta anual până la 31 de miliarde de metri cubi de gaz – provenind din Asia Centrală în special – spre Uniunea Europeană, ocolind Rusia. Nabucco, lansat în 2002, ar urma să intre în funcţiune în 2014, iar costul său este estimat la 7,9 miliarde de euro, însă specialiştii sunt de părere că banii vor fi greu de găsit, din cauza crizei financiare globale.

Nabucco este contracarat de eforturile Federaţiei Ruse de a construi, la rândul său, South Stream, gazoduct proiectat să lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagră, ocolind Ucraina.

Unele dintre ţările participante la Nabucco şi-au dat acordul şi pentru implicarea în construcţia South Stream, între ele numărându-se Bulgaria, Austria, Ungaria şi, de curând, Turcia.

Potrivit planurilor iniţiale ale consorţiului Nabucco, gazoductul ar urma să aibă ca ţări furnizoare, într-o primă fază, Azerbaidjan, Turkmenistan şi Kazahstan, ca mai târziu să fie luate în considerare şi Iran sau Irak, pentru o capacitate anuală de 31 de miliarde de metri cubi.

Din consorţiul Nabucco fac parte, cu câte o parte egală de 16,67%, companiile OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România), Botas (Turcia) şi RWE (Germania).

Azerbaidjan, Georgia, Turcia şi Egipt au semnat în luna mai un acord privind grăbirea construcţiei de conducte din zonă, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusă să aloce acestui proiect câteva milioane de euro.

În plus, la 13 iulie, cele cinci state de tranzit din consorţiu – România, Turcia, Bulgaria, Ungaria şi Austria – au semnat la Ankara un acord interguvernamental pentru construirea gazoductului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed