SUA roagă China să pună presiune pe Coreea de Nord

0
SUA roagă China să pună presiune pe Coreea de Nord

“Washingtonul doreşte ca Beijingul să stopeze transferurile de fonduri spre Coreea de Nord şi să transmită un mesaj potrivit căruia China doreşte o Peninsulă Coreea fără arme nucleare”, au declarat doi oficiali din cadrul Departamentului de Stat american, relatează CNN.

 

John Kerry le-a transmis liderilor Chinei că este “un moment critic” pentru a îndemna Coreea de Nord să renunţe la atitudinea beligerantă. “Momentul este critic”, le-a spus John Kerry, la Beijing, ministrului chinez de Externe, Wang Yi, şi preşedintelui Chinei, Xi Jinping.

 

“Avem de înfruntat provocări dificile”, a spus Kerry, menţionând dosarul nord-coreean, criza iraniană, situaţia din Siria şi din Orientul Mijlociu în general.

 

Coreea de Nord ar putea face o demonstraţie de forţă efectuând un nou test balistic luni dimineaţă (în cursul nopţii de duminică spre luni, ora României), cu ocazia ceremoniilor care marchează 101 ani de la naşterea lui Kim Il-Sung, fondatorul ţării.

 

Coreea de Nord a proferat o serie de ameninţări în ultimele săptămâni, avertizând că ar putea lansa atacuri nucleare preventive împotriva Statelor Unite, Coreei de Sud şi Japoniei, după o serie de sancţiuni internaţionale adoptate ca urmare a unor teste balistice şi nucleare.