SUA: Rușii trimit mii de ucraineni în „centre de filtrare” unde îi bat și torturează

0

 

Statele Unite spun că forțele armate ruse au trimis „cel puțin câteva mii de ucraineni” pentru a fi procesați în așa-zise „centre de filtrare” și că au „evacuat alte zeci de mii în Rusia sau în teritorii controlate de armata rusă”, relatează CNN. Informațiile au fost transmise de ambasadorul american la OSCE, Michael Carpenter.

Dislocările forțate de populație și violențele la care sunt supuși ucrainenii aduși în așa-zisele „centre de filtrare” reprezintă crime de război, a mai spus Carpenter.

„Numeroși martori oculari au indicat că filtrarea se face prin bătaie și tortură, menite să facă în așa fel încât persoanele în cauză să nu mai aibă nicio urmă de loialitate față de statul ucrainean”, a spus Carpenter.

„Supraviețuitorii acestor proceduri descriu călătorii forțate cu mai multe destinații și treceri prin puncte de filtrare în estul separatist al Ucrainei și apoi peste graniță în Rusia.

Aceste centre sunt descrise drept tabere improvizate cu corturi militare sau infrastructură civilă, precum școli sau săli de sport. Imaginile din satelit arată astfel de spații în mai multe locuri în sud-estul Ucrainei”, a mai precizat diplomatul american.

Conform acestuia, victimele vorbesc despre inspecții „invazive și umilitoare” la aceste centre.

„Soldații ruși își fotografiază victimele din mai multe unghiuri, le iau amprementele și le examinează fizic pentru tatuaje, le inspectează telefoanele și le descarcă informațiile confidențiale. În unele cazuri rușii au confiscat pașapoarte și alte documente de identificare sau telefoanele mobile.”