SUA sancţionează doi oligarhi din R.Moldova, Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc, alte şapte persoane şi 12 entităţi, acuzate de amestec din partea Rusiei

Aceste sancţiuni vizează blocarea eventualelor active în Statele Unite ale lui Ilan Şor, un om de afaceri născut în Israel şi devenit politician în R.Moldova, de unde a fugit în 2019, a anunţat miercuri ambasadorul american la Chişinău Kent D. Logsdon.

Şor, căsătorit cu o cântăreaţă decorată de către preşedintele rus Vladimir Putin, a fost condamnat după ce a fost găsit de deturnarea unui miliard de dolari din bănci moldoveneşti, celebrul ”furt al secolului” din 2014.

Potrivit Departamentului american al Trezoreriei, el a acţionat împreună cu Rusia pentru a înfiinţa o alianţă înainte de alegerile din 2021, după care a încercat, cu susţinerea Moscovei, să submineze eforturi ale R.Molodova de aderare la Uniunea Europeană (UE).

Aceste sancţiuni îl vizează şi pe alt oligarh, Vladimir Plahotniuc, care a fugit din R.Moldova în 2020, în urma unor acuzaţii de corupţie.

Statele Unite i-au refuzat lui Vladimir Plahotniuc intrarea pe teritoriul american.

Republica Moldova, o ţară mică, cu 2,6 milioane de locuitori, candidată de la sfârşitul lui iunie la aderarea la UE, se învecinează cu Ucraina şi este afectată de consecinţele Războiului rus în Ucraina, mai ales pe plan energetic.

Secretarul de Stat american Antony Blinken anunţă într-un comunicat că Statele Unite vor continua ”să ceară socoteală” tutror celor care ”vor să submineze instituţiile democratice moldoveneşti şi alegerile”.

Departamentul Trezoreriei a sancţionat de asemenea alte şapte persoane şi 12 entităţi, pe care le acuzaă de amestec în Republica Moldova din partea Rusiei.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri