SUA sancţionează financiar Rusia şi expulzează zece diplomaţi în urma amestecului în alegerile prezidenţiale americane din 2020 şi atacului SolarWinds; Moscova convoacă ambasadorul american

0
3
SUA sancţionează financiar Rusia şi expulzează zece diplomaţi în urma amestecului în alegerile prezidenţiale americane din 2020 şi atacului SolarWinds; Moscova convoacă ambasadorul american

Biden a semnat un decret prin care pedepseşte din nou Rusia cu scopul de a produce ”consecinţe stretegice şi economice”, ”în cazulîn care continuă sau favorizează o escaladare a acţiunior sale destablizatoare internaţionale”, avertizează într-un comunicat Casa Albă.

Prin acest decret, Trezoreria americană interzice instituţiilor financiare americane să cumpere în mod direct datorii emise de către Rusia începând de la 14 iunie.

Ea sancţionează totodată şase societăţi ruseşti în domeniul tehnologiei, pe care le acuză de faptul că susţin activităţi cibernetice ale spionajului de la Moscova.

Este vorba despre o ripostă uriaşă faţă de atacuri cibernetice din 2020 care au folosit ca vector SolarWinds, un editor american de programe informatice al cărui produs a fost piratat în vederea introducerii unei falii la utilizatori, între care mai multe agenţii americane.

Administraţia Biden acuză în mod oficial Rusia de faptul că este vinovată de acest atac, aşa cum a arătat anterior.

Trezoreria americană sanţcionează, de asemenea, 32 de entităţi şi persoane, pe care le acuză de faptul că au încercat – în numele Guvernului lui Putin – ”să influenţeze alegerile prezidenţiale din 2020 în Statele Unite, potrivit Casei Albe.

În parteneriat cu Uniunea Europeană UE), Canada, Regatul Unit şi Australia, Guvernul american sancţionează, de asemenea, opt persoane şi entităţi ”asociate ocupaţiei şireprimării persistente în Crimeea”.

În privinţa unor acuzaţii cu privire la oferirea de către Rusia a unor prime talibanilor cu scopul de a ataca militari americani sau străini în Afganistan, Casa Albă rămâne pentru moment vagă şi afirmă că acest dosar este ”gestionat prin canale diplomatice, militare şi de informaţii” clasificate.