SUA vor sa inghete dobanzile ipotecare

0

Detaliile acordului vor fi publicate saptamana viitoare. Partile implicate in negocieri sunt autoritatile de reglementare, inclusiv Trezoreria SUA, si o coalitie de companii cu activitate pe piata creditelor ipotecare, printre care Citigroup, Wells Fargo&Co si Countrywide Financial Corp. Membrii colitiei au convenit sa sustina orice acord convenit de aceasta coalitie, denumita Hope Now Alliance.

Coalitia si guvernul au convenit, in linii mari, sa prelungeasca perioada de aplicare a dobanzii fixe initiale la creditele ipotecare, in cazul debitorilor care s-ar putea confrunta cu probleme financiare in cazul cresterii ratelor.

Multe credite ipotecare sunt acordate cu o rata scazuta a dobanzii in primii doi-trei ani, aceasta fiind revizuita in crestere ulterior pentru perioada de creditare ramasa din totalul de 30 de ani. In general, rata dobanzii creste de la 7-8% la 9,5-11%, astfel ca suma care trebuie platita de debitor se majoreaza cu cateva sute de dolari pe luna.

Elementele care nu au fost stabilite inca sunt modalitatea de identificare a debitorilor ale caror dobanzi sa fie inghetate, precum si perioada de inghetare a acestor dobanzi.

Anul viitor, ar trebui sa se majoreze ratele dobanzilor pentru un portofoliu de credite subprime cu o valoare totala de 610 mld. euro, potrivit OCDE.

Conform unuia dintre scenarii, inghetarea dobanzilor la unele credite ipotecare ar putea fi aplicata chiar pe o perioada de sapte ani. Criteriile de eligibilitate pentru inghetarea ratei dobanzii ar putea fi finalizate pana la sfarsitul acestui an de catre institutiile financiare implicate in negocieri.

Secretarul Trezoreriei americane a respins initial interventia guvernului in piata, dar si-a schimbat recent pozitia.

‘Daca am vazut vreodata vreo modalitate de implicare a guvernului, aceasta este… de a uni sectorul privat atunci cand inovatia depaseste abilitatea noastra de a ii face fata Henry Paulson secretarul Trezoreriei SUA