Sudul Europei oferă o primire călduroasă migranţilor care fug de facturile mari pentru energie

În acest timp, autorităţile din sectorul turistic din sudul Europei profită de criza costului vieţii pentru a face publicitate în rândul celor care trăiesc în ţările mai nordice despre beneficiile iernării în străinătate.

Varmalov, în vârstă de 50 de ani, împreună cu soţia şi fiica sa adolescentă, s-au mutat de pe coasta baltică a Poloniei în Gran Canaria din Insulele Canare din Spania, în urmă cu două luni, şi plănuieşte să rămână acolo în următoarele luni.

”Criza economică şi mai ales situaţia de război m-au împins aici”, a spus Varmalov, care este rus de prin naştere.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie, a dus unele preţuri ale energiei la niveluri record, în august. Acestea s-au diminuat între timp, dar este posibil să rămână ridicate şi au dus la niveluri dureroase de inflaţie.

Înainte de a pleca de la Gdansk, unde locuieşte din 2016, Varmalov a calculat că ar putea economisi 250 de euro  pe chirie în fiecare lună şi să plătească 140 de euro pentru toate utilităţile şi internet, în loc de cei 200 de euro pe care îi plătea doar pentru electricitate în Polonia.

Ceea ce economiseşte acum, cheltuie pentru a mânca în oraş, a spus el şi, de asemenea, se bucură de plimbările pe plajă în pauzele de prânz.

”Realitatea este mai bună decât aşteptările mele”, a spus el.

Guvernul regional al Insulelor Canare, unde temperatura medie de iarnă este de 20 de grade Celsius, a lansat în septembrie o campanie pe reţelele sociale pentru a atrage lucrători la distanţă, cum ar fi Varmalov, şi pensionari din ţări precum Marea Britanie, Germania şi Suedia.

”Nu este un secret pentru nimeni că aceasta va fi o iarnă de mare incertitudine economică în Europa, dar în Insulele Canare vrem să schimbăm situaţia”, a declarat Yaiza Castilla, şeful regional pentru turism, descriind insulele drept ”un refugiu economic”.

Alte ţări din sudul Europei văd şi ele potenţialul.

Ministrul grec al Turismului a vizitat în septembrie Austria şi ţări din nordul Europei, precum Suedia, pentru ”a transforma această criză energetică uriaşă care afectează Europa într-o oportunitate”.

Consiliul pentru turism al Portugaliei a făcut de asemenea campanie, iar şeful său, Luis Araujo, a declarat că aşteptările pentru turiştii de iarnă din nordul Europei sunt ”foarte pozitive”.

Datele din turism îi susţin optimismul. Datele colectate pentru Reuters de motorul de căutare pentru închirieri de case HomeToGo au arătat că, faţă de anul trecut, căutările din ţări precum Marea Britanie, Germania şi Ţările de Jos au crescut cu 36%, 13% şi 3% pentru cazare de iarnă în Spania, Grecia şi, respectiv, Portugalia.

Gabriel Escarrer, CEO al lanţului hotelier spaniol Melia, a declarat că oamenii îşi rezervă apartamente pentru două sau trei luni în această iarnă în Insulele Canare, cu o prezenţă notabilă a vizitatorilor scandinavi.

”REFUGIAŢI PENTRU IARNA” ŞI DINCOLO DE EA

Vizitatorii şi mai mulţi rezidenţi permanenţi sosesc, de asemenea, din Germania, care era foarte dependentă de gazele ruseşti înainte de războiul din Ucraina şi este îngrijorată de posibilele lipsuri de energie din timpul iernii.

Dintre şcolile care înscriu mai mulţi elevi din străinătate, şcoala germană din Gran Canaria a primit anul acesta 40 de cereri de la studenţi străini, număr despre care a spus că este mai mare decât în ​​anii precedenţi, fără a oferi cifre precise.

Repeople, o asociaţie de muncă în comun din Insulele Canare, a declarat că a fost plin pentru noiembrie şi 80% plin pentru restul iernii.

Printre cei care ocupă un loc la Repeople se numără şi freelancerul german Heiko Schaefer, în vârstă de 31 de ani, care plănuieşte să rămână până la Crăciun.

”Actuala creştere a preţurilor este un motiv pentru mulţi oameni să se mute mai în sud. Această insula este un refugiu pentru iarnă”, a spus el.

Companiile aeriene vor creşte cu 31% numărul de locuri disponibile pentru Insulele Canare, a anunţat biroul regional de turism.

TUI fly, principala companie aeriană care operează între Germania şi Insulele Canare, a declarat că va creşte zborurile cu aproximativ 10%, adăugând într-un comunicat că costurile cu energie sunt ”un element psihologic” în împingerea mai multor persoane spre sud.

Airbnb, firma de închiriere pe termen scurt, a declarat că numărul căutărilor pentru sejururi de iarnă în sudul Europei s-a triplat între aprilie şi iunie.

A RĂMÂNE ACASĂ SAU MUTARE PERMANENTă

Pentru majoritatea nord-europenilor, totuşi, îndreptarea spre sud este doar un vis, când creşterea costurilor vieţii înseamnă că nu îşi pot permite luxul călătoriilor. În schimb, se aprovizionează cu bunuri pentru a se încălzi, cum ar fi pilote şi pături electrice, arată cifrele vânzărilor cu amănuntul din Marea Britanie.

Alţii însă au decis să se mute definitiv. Natasha Caldeiras, din Kent, sudul Angliei, şi familia ei se mută chiar înainte de Crăciun în Portugalia natală a soţului ei. Ei au spus că preţurile energiei au fost impulsul.

Caldeiras crede că vremea mai caldă le va permite să pornească încălzitoarele pentru o perioadă mai scurtă decât în ​​Marea Britanie, unde facturile lor lunare sunt de aproximativ 200 de lire sterline pe lună şi urmează să crească.

”Chiar înainte de criza energetică, ne-am fi dorit să fim în Portugalia din cauza vremii. Dar, odată cu criza energetică, (a fi în Portugalia) ne oferă mai multă securitate din cauza climei”, a spus Caldeiras.

Murat Coskun, directorul general al firmei de consultanţă imobiliară Get Properties, a declarat că criza costului vieţii ”alimentează tendinţa” britanicilor care decid că este timpul să plece.

”Nu cred că suntem încă la vârf. Iarna va fi grea”, a spus el.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed