AcasăEconomieSuma activelor unor oligarhi şi entităţi ruse blocate în UE a crescut...

Suma activelor unor oligarhi şi entităţi ruse blocate în UE a crescut la peste 17 miliarde de euro, anunţă comisarul european Didier Reynders. Ucrainenii vor să folosească această sumă în reconstrucţie, dar şi rezerve blocate ale Băncii Centrale ruse în sumă de 300 de miliarde de euro

”Până acum au fost blocate activele a 90 de persoane, adică peste 17 miliarde de euro, în şapte state membre (UE), dintre care 2,2 miliarde (de euro) în Germania”, a declarat el înttr-un interviu acordat grupului de presă Funke, din care face parte cotidianul Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ).

La începutul lui iulie, Didier Reynders estima la 13,8 miliarde de euro – în principal în cinci ţări – blocarea în UE a unor active deţinute de către oligarhi sau membri ai elitei ruse, sancţionaţi de către Cei 27.

”În cazul în care este vorba despre bani provenind din infracţiuni confiscaţi de către UE, este posibil ca ei să fie transferaţi unui Fond de Compensare a Ucrainei”, declară comisarul în acest interviu, publicat sâmbătă.

Oficiali ucraineni cer ca aceste active blocate să fie folosite în reconstrucţia ţării lor după război.

”Cu toate acestea, această sumă este departe de a fi suficientă să finaneze reconstrucţia”, subliniază Didier Reynders.

Sancţiunile impuse de către Occident Rusiei au antrenat şi blocarea unor rezerve de schimb ale Băncii Centrale ruse, în întreaga lume, în valoare de ”300 de miliarde de euro”, o sumă care ar putea să fien folosită drept ”cauţiune”, apreciază comisarul european.

”Ucraina vrea să folosească şi aceşti bani în reconstrucţie. Din punctul meu de vedere, este cel puţin posibil ca aceste 300 de miliarde de euro să fie păstrate ca garanţie, până când Rusia participă în mod voluntar la reconstrucţia Ucrainei”, a subliniat Didier Reynders.

De la invazia Crimeei, în 2014, unui număr total de 1.236 de persoane – inclusiv preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul său de externe Serghei Lavrov, dar şi membri ai Dumei de Stat şi oligarhi ca Roman Abramovici, Mihail Fridman sau Petr Aven – şi de 115 entităţi le-au fost blocate averile şi li s-a interzis intrarea în UE.

Ultimele Articole