Summit-ul de la Lisabona: Euroscepticii vor o „Europă socială”

Manifestanţii au militat pentru „pentru o Europă socială, pentru locuri de muncă şi drepturile salariaţilor”. S-au adunat la Lisabona aproape 200 de mii de oameni care au vrut să arate liderilor europeni ce consecinţe ar putea avea aplicarea modelului danez de „flexisecuritate” pe piaţa locurilor de muncă din Portugalia.

Conceptul de flexisecuritate vizează o conciliere între flexibilitate şi securitatea locurilor de muncă. Manifestanţii portughezi, majoritatea simpatizanţi ai partidului procomunist CGTP, sunt de părere că flexisecuritatea ar creşte sărăcia, ar facilita concedierile, ar diminua salariile şi ar limita rolul sindicatelor. Ca argument aduc faptul că pentru a vorbi de flexibilitate, ar trebui să existe deja o securitate a locului de muncă. Mai mult, ei spun că, pentru a se apăra mai bine, ar trebui să înveţe mai întâi să pronunţe acest cuvânt.

Acţiunea lor stradală vine după ce ieri dimineaţă liderii europeni ajunseseră la un acord cu partenerii sociali asupra unei strategii europene pentru modernizarea pieţei forţei de muncă. Acesta era principalul concept – „flexisecuritatea locului de muncă”. Maifestaţia nu i-a deranjat prea tare pe liderii europeni. Premierul socialist portughez, Jose Socrates, a declarat la conferinţa de presă că manifestaţia este „dovada vitalităţii dialogului social” european. Oricum, a spus Socrates, acest model nu este decât „o orientare” iar aplicarea sa concretă va depinde de fiecare ţară. Reprezentanţii angajatorilor nu sunt nici ei prea pesimişti. Progresul este în prezent de ambele părţi, se recunoaşte necesitatea flexibilităţii şi securităţii, nu mai există o barieră ideologică, a declarat Ernest-Antoine Seilliere, care conduce asociaţia Business Europe, federaţia patronilor europeni.

Un optimism mai rezervat vine din partea Confederaţiei Europene a Sindicatelor: „Este mai degrabă un plan de muncă, decât ceva deja reuşit”, a spus John Monks, secretarul general. Oricum, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a decarat că s-a ajuns deja la un consens. Modelul danez de flexisecuritate protejează angajatul dar funcţionează foarte bine într-un sistem în care nivelul taxelor este foarte ridicat. Ca dovadă că se aplică deja în Suedia şi Finlanda. Uniunea Europeană însă este cu totul altceva. Aşadar, flexisecuritatea – un concept care ar putea schimba politica socială a Europei, şi un nou motiv de dispută între eurosceptici şi proeuropeni.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed