Sunt ajutoarele de stat vitale pentru IMM-uri?

Reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii cer Guvernului majorarea de la 200.000 de euro la 500.000 de euro a plafonului de ajutor de stat, în conformitate cu decizia Comisiei Europene (CE) de la sfârşitul anului trecut. Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a explicat pentru Business Standard că această decizie a CE ar trebui să se reflecte şi în legislaţia românească, care, împreună cu celelalte măsuri discutate, ar putea salva mii de firme care sunt în pericol de faliment. Întreprinderile mijlocii şi mari depăşesc frecvent pragul de 200.000 de euro în trei ani, ceea ce duce la incapacitatea acestora de a se finanţa, a spus Nicolescu.

De cealaltă parte, ministrul de resort, Constantin Niţă, a declarat că ridicarea pragului de acordare a ajutorului de stat a fost discutată cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP), dar că nu s-a stabilit încă de când măsura va fi aplicată sau care va fi suma alocată. Guvernul nu consideră această măsură prioritară, în condiţiile în care ajutorul de stat pentru IMM-uri este trecut la capitolul măsuri de perspectivă.

Participanţii la dezbaterile Guvernului Privat, cel mai amplu demers de consultare a mediului de business cu privire la problemele economiei româneşti, cred că sprijinirea IMM-urilor este vitală, în condiţiile în care cele aproximativ 600.000 de astfel de întreprinderi contribuie cu 70-74% la PIB.

Marian Stoian, partener la Initial Advisory, a spus că majorarea pragului de ajutor de minimis este benefică, dar ar trebui stabilite condiţiile în care vor fi alocaţi aceşti bani.

În principiu ar fi mai bine ca firmele să depună mai multe proiecte de mai mică anvergură, decât proiecte mai puţine şi mai mari, pentru că cele mici creează mai multe beneficii şi antrenează mai multe resurse locale, a spus Stoian. În opinia acestuia, o asemenea măsură ar ajuta, totodată, IMM-urile să acceseze banii europeni pe proiectele depuse anul trecut, în condiţiile în care costurile au crescut foarte mult, din cauza cursului. Marius Bostan, senior partner la VMB Partners, consideră că măsurile care vor ajuta IMM-urile să iasă din criză sunt fondurile de garantare, în condiţiile în care finanţarea prin credite este blocată. Acesta propune, totodată, ca banii din fonduri europene să poată fi folosiţi pentru cofinanţare, pentru subvenţionarea dobânzilor sau pentru acoperirea riscului la creditare. În opinia directorului general al Domeniilor Săhăteni, Aurelia Vişinescu, România nu aplică în mod curent măsurile aprobate de CE, dând ca exemplu subvenţiile din agricultură, care nu sunt egale cu cele din alte state UE. Ea consideră că prin majorarea plafoanelor pe schema de minimis statul ar avea de câştigat, pentru că, dezvoltându-şi afacerea, IMM-urile ar contribui cu mai mulţi bani la bugetul de stat.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed