Sunt peste 22.000 de morți în Siria și Turcia. Salvatorii români, îngroziți: „O imagine apocaliptică”. Minunea de vineri

Bilanțul victimelor cutremurelor din Turcia și Siria de luni continuă să crească alert, deși salvatorii fac tot ce le stă în putere să ajute. Sunt, până acum, peste 22.000 de morți. ONU spune că nu poate estima, cât de gravă este, de fapt, situația.

La mai bine de patru zile de la primul seism, salvatorii continuă să caute prin moloz după supraviețuitori, dar speranțele sunt, din păcate, din ce în ce mai mici să găsească oameni în viață.

Situația sinistraților râmâne la limită. Mii de supraviețuitori nu au apă, alimente și stau afară, în ger. Președintele Turciei, Recep Erdogan, a vorbit despre tragedie ca fiind „dezastrul secolului”.

Două surori adolescente, salvate după ce au stat 100 de ore sub ruine

Update 13.00: Două surori adolescente au fost salvate în orașul Kahramanmaraș, la 101 de ore după cutremurul masiv care a lovit Turcia, au declarat pompierii. Vineri, Departamentul de Pompieri Metropolitan din Antalya a transmis că Ayfer, în vârstă de 15 ani, a fost scoasă de sub dărâmături după 99 de ore, iar sora ei, Fatma, în vârstă de 13 ani, a fost salvată două ore mai târziu.

Salvatorii au ajuns la locul unde se afla Ayfer după o operațiune care a urat zece ore. Pompierii au vorbit cu Ayfer pentru a o menține conștientă. Ea le-a spus că și-ar dori să mănânce înghețată, iar ei i-au promis că îi vor lua una atunci când o vor scoate în siguranță. Salvatorii i-au pus chiar și muzica preferată.

UPDATE 10.00: Aproape de epicentru, oamenii rămași în viață au început să-și îngroape morții. Sunt atât de mulți încât nu au săpat morminte, ci tranșee. La marginea gropilor nou-deschise oamenii se roagă pentru sufletele celor pe care i-au pierdut.

„Gravitatea catastrofei este imensă. Apocalipsă. Sunt mii de morți și răniți. Vedeți, acestea sunt morminte recent săpate. Am început deja să îngropăm oameni aici. Nu a rămas nicio familie fără durere. Majoritatea oamenilor nici măcar nu știu ce să facă de-acum înainte. Nu știm ce se va întâmpla”, a spus supraviețuitor al dezastrului.

A fost scoasă de sub ruine după 90 de ore

UPDATE 9.45: În timp ce unii nu au avut noroc să supraviețuiască, O femeie a fost găsită în viață din dărâmături în sudul Turciei, la 90 de ore de la producerea seismelor.

Salvatorii au reușit să o scoată de sub dărâmăturile unui bloc din provincia Hatay, una dintre cele mai afectate de calamitatea seismică.

Salvarea ei a ridicat moralul în rândul echipelor de căutare obosite. Dar speranța se stinge că vor mai găsi mulți alți oameni vii sub ruinele orașelor aplatizate. Vremea înghețată le scade șansele de supraviețuire celor care nu au fost uciși de prăbușirea clădirilor.

„Oameni care mai au doar o bucățică de pâine vin să o dea echipelor de intervenție”.

Salvatorii români, șocați de magnitudinea dezastrului din Turcia

UPDATE 9.30: Salvatorii români trimiși în Turcia au participat, vineri, la scoaterea de sub dărâmături a unei femei. Ea a fost preluată de echipajele medicale. Ei spun că seismele au lăsat în urmă dezastru și că oamenii de acolo au pierdut tot ce aveau și acum mai speră doar să-și găsească rudele în viață sub mormanele de moloz.

Zilele acestea, salvatorii români au reușit să scoată de sub o clădire prăbușită doi părinți și pe bebelușul acestora. Au fost găsiți ținându-l în brațe pe cel mic, mort.

„Nu am mai văzut așa ceva, poate doar în filme, o imagine apocaliptică. Mai bine de 90% dintre clădiri nu mai pot fi locuite”, a spus unul dintre pompieri.

Şeful OMS a plecat spre Siria

UPDATE 9.20. Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat pe contul său de Twitter că este „în drum” spre Siria. „Sunt în drum spre Siria, unde OMS sprijină asistenţa medicală esenţială în zonele afectate de recentul cutremur, bazându-ne pe munca noastră de lungă durată în ţară”, a scris Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Mai mult, Naţiunile Unite a anunţat că secretarul general adjunct pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă, Martin Griffiths, va vizita în weekend zonele afectate din Turcia şi Siria.

Griffiths va merge la Gaziantep, în sudul Turciei, şi la Alep, în nord-vestul Siriei. În timpul acestei vizite, el se va întâlni şi cu „autorităţile din capitala siriană, Damasc”. Aceste deplasări intervin în contextul în care un prim convoi de ajutoare pentru zonele rebele din nord-vestul Siriei după cutremurul mortal de luni a intrat joi prin punctul de trecere a frontierei Bab al-Hawa cu Turcia, potrivit ONU şi unui responsabil al acestui transport.

Convoiul, format din şase camioane transportând pături, saltele, corturi, echipamente de ajutor şi lămpi solare ar trebui să acopere nevoile a cel puţin 5.000 de persoane, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie. Organizaţia Căştilor Albe, salvatori care operează în zonele rebele siriene, şi-a exprimat „dezamăgirea”, considerând că acest ajutor este „de rutină”, şi nu specific căutării supravieţuitorilor sub dărâmături.

Aproape întreg ajutorul umanitar destinat zonelor rebele este canalizat din Turcia prin punctul de trecere Bab al-Hawa. Turcia a indicat că lucrează la deschiderea a încă două puncte de trecere a frontierei. ONU a făcut cunoscut marţi că traficul prin acest punct de frontieră este îngreunat din cauza drumurilor avariate, deşi platforma de transbordare a mărfurilor şi podul de trecere în sine sunt intacte.

„S-a uitat la mine și am început să plâng”

UPDATE 8.30: „Privirea din ochii acestui copil m-a atras. Nu știu de ce, dar de îndată ce s-a uitat la mine, am început să plâng”, povestește un medic din Siria. De luni, de când țara a fost lovită de cutremur, muncește fără odihnă.

A fost marcat de multe drame care i-au trecut prin fața ochilor. Una dintre ele este cea a unui copil de șapte ani, găsit sub ruine alături de părinții și frații lui care muriseră. Medicul Ahmed al-Masri și încă un doctor sunt cei la care au ajuns zeci de oameni răniți transportați la spitalul din Afrin, în nord-vestul Siriei.

Printre ei, Mohammed, în vârstă de șapte ani. A fost adus după ce a fost salvat de sub dărâmăturile casei sale. Salvatorii l-au găsit lângă cadavrul tatălui lui, care murise zdrobit împreună cu mama și frații săi.

„După felul în care băiatul se uita la noi, am simțit că are încredere în noi, știa că acum este pe mâini sigure”, a povestit pentru BBC doctorul Masri. „Am simțit totodată că are multă forță, de parcă nu ar vrea să arate cât de mult îl dor rănile pe care le avea. Cum poate un copil de șapte ani să fie atât de puternic și de rezistent?”, a adăugat el.

SUA vor da Turciei și Siriei un ajutor de 85 de milioane de dolari

UPDATE 8.00: Statele Unite vor oferi Turciei și Siriei un ajutor în valoare de 85 de milioane de dolari, după cutremurul de luni, a anunţat joi Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID).

USAID a subliniat într-un comunicat că finanţarea va fi plătită unor parteneri de pe teren „pentru a oferi asistenţă de urgenţă necesară la milioane de oameni”, în special alimente şi îngrijire medicală. Ajutorul ar urma, de asemenea, să vizeze aprovizionarea cu apă potabilă şi să prevină răspândirea bolilor, a informat agenţia.

Anunţul vine după o discuţie telefonică în cursul zilei între şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, şi omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, pentru a analiza nevoile acestui aliat, membru al NATO. Statele Unite au trimis deja echipe de salvare în Turcia şi au dat ciocane pneumatice, generatoare de energie, sisteme de purificare a apei şi elicoptere, potrivit unor responsabili, scrie Agerpres.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed