Sunt prea mulți urși PERICULOȘI în pădurile patriei. Ministrul Tanczos Barna îi vrea mai puțini

Despre faptul că tot mai mulți urși își fac apariția în zone populate de oameni, ministrul mediului Tanczos Barna a explicat, marți seara, la Digi24, că în ultimii ani nu s-a făcut absolut nimic pentru protejarea habitatului precum și pentru crearea unui echilibru în privința creșterii alarmante a numărului de urși.

Recentele imagini cu urși care invadează pârtiile de schi din Predeal arată „pericolul” la care oamenii sunt expuși, ministrul apreciind că relocarea animalelor nu ar însemna decât „mutarea pericolului”.

 

Barna mai arată că în rapoartele din anii trecuți România figura cu 6000 de urși, cea mai mare și mai bună populație de urși din Uniunea Europeană, în condițiile în care un cetățean obișnuit reușea să întâlnească animalul poate o dată în viață. „Nu ne dăm seama, dar chiar nu se întâmpla să fie întâlniți urșii în libertate, deși aveam o populație mare de urși. Iar acum, ce se întâmplă, nu trece niciun an în care să nu vedem imagini cu urși care ies din habitat și vin să se plimbe în spațiile oamenilor”, a comentat ministrul, adăugând că numărul urșilor a crescut peste măsură și că o soluție trebuie adoptată pentru revenirea la un echilibru natural.

 

 

CTP intervine: Ce să spun. Se ceartă acum premierul Cîțu cu ministrul Voiculescu

 

Ministrul a mai spus că și pesta porcină face ravagii printre porcii mistreți, care mor și asigură hrană din belșug pentru urși. „Avem o cantitate mare de leșuri și vedem că urșii trăiesc bine, populația lor crește, nu mai stau nici în hibernare cum știam noi că stau peste iarnă. E nevoie de reinstituirea echilibrului natural”, a repetat Tanczos Barna, dezvăluind că o soluție pe care și-a asumat-o a fost aceea de a-i reuni pe vânători cu administratorii habitatelor naturale/ fondurilor cinegetice.

„Noi am făcut o mutare. Am mutat Direcția de Vânătoare alături de cei care administrează habitatele naturale. Până acum erau adversari . Ei trebuie să fie în același loc (…) Eu sunt convins că tot ce inseamnă habitat și fond cinegetic trebuie gândit și gestionat în așa fel încât să nu mai existe riscul ca oamenii să se întâlnească cu urșii (…)”, a spus ministrul Barna.

O altă soluție o reprezintă restabilirea liniștii în habitatul animalelor. „Habitatul natural al animalelor sălbatice trebuie lasat cât mai intact. Nu putem interzice turismul sau culesul fructelor de pădure, dar trebuie să încetăm să mai facem excursii cu 20 de atv-uri exact în zonele în care animalele trebuie să stea în liniște. Sunt sporturi motorizate care chiar deranjează habitatul animalelor”, a punctat Tanczos Barna.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed