”Superoamenii” ne vor scăpa în sfârșit de Covid-19

0
64

O anumită categorie de pacienți Covid-19 ar putea deține arma cu care să luptăm împotriva tuturor formelor bolii.

Unii oameni manifestă o imunitate deosebit de puternică în fața Covid-19. Asta le-a atras atenția cercetătorilor care studiază fenomenul.

Unii au denumit asta ”imunitatea superoamenilor” și alții îi consideră ”antiglonț” în fața infecției. Imunologul Shane Crotty alege însă un termen mai moderat, cel al ”imunității hibrid.”

”Per total, imunitatea hibrid la SARS-CoV-2 pare să fie extrem de puternică”, a scris Crotty într-un comentariu din jurnalul Science, din iunie.

Indiferent ce nume am alege pentru aceasta, imunitatea despre care vorbim oferă vești foarte bune în ceea ce privește managementul bolii.

De-a lungul ultimelor luni, mai multe studii au ajuns la aceeași concluzie, că unii oameni au un răspuns imun deosebit de puternic în fața SARS-CoV-2. În corpurile acestora sunt creați extrem de mulți anticorpi, iar aceștia sunt și foarte versatili – e foarte probabil ca acești anticorpi să poată lupta nu doar împotriva variantelor actuale de Covid-19, ci și împotriva variantelor viitoare.

Anticorpi capabili să înfrângă și coronavirusul de acum două decenii

”Putem estima că acești oameni vor fi foarte bine protejați împotriva majorității sau tuturor variantelor virusului pe care le vom vedea în viitor”, afirmă Paul Bieniasz, virusolog la Rockefeller University, care a contribuit la câteva astfel de studii.

În cadrul unuia dintre acestea, publicat în urmă cu o lună, Bieniasz și colegii săi au descoperit anticorpi care pot neutraliza toate cele șase variante ce provoacă îngrijorare în prezent. În plus, acești anticorpi înlătură și alți viruși înrudiți cu SARS-CoV-2, unul prezent la lilieci, doi la pangolini, dar și virusul care a cauzat prima pandemie de coronavirus, SARS-CoV-1.


”Asta este mai degrabă speculativ, dar cred că există o protecție și împotriva virusurilor similare cu SARS care încă nu s-au transmis la om”, afirmă Bieniasz.

Așadar, cine este capabil de a lansa un răspuns imun hibrid, sau de superom?

Este vorba despre oamenii care au o expunere hibrid la virus, adică cei infectați cu virusul în 2020 și care ulterior s-au vaccinat cu serurile mRNA.

”Acești oameni au un răspuns incredibil la vaccin, sunt într-o poziție ideală pentru a lupta cu virusul. Anticorpii acestor persoane put neutraliza chiar și SARS-CoV-1, coronavirusul de acum 20 de ani, foarte diferit de cel din prezent”, afirmă virologul Theodora Hatziioannou, de la Rockefeller University.