Supravegherea internetului de către FBI este anticonstituţională

‘Patriot Act’, adoptată după 11 septembrie, permite FBI să trimită astfel de scrisori entităţilor private pentru a obţine de la ele informaţiile necesare pentru supravegherea conturilor internet, interzicându-le în acelaşi timp să dezvăluie că au fost formulate asemenea solicitări.

 

De curând, Google a dezvăluit că a primit din partea guvernului între zero şi 999 de cereri, între 2009 şi 2012. Solicitările se refereau în fiecare an la număr situat între 1.000 şi 1.999 de conturi, cu excepţia anului 2010 în cursul căruia au cererile au vizat între 2.000 şi 2.999 de conturi, potrivit Google, care a precizat că la solicitarea autorităţilor nu dă publicităţii datele exacte.

 

În decizia sa anunţată vineri, judecătoarea unui tribunal din San Francisco, Susan Illston, a afirmat că unele indicii sugerează că în fiecare an sunt trimise zeci de mii de astfel de cereri şi că, în 97% din cazuri, sunt însoţite de interzicerea menţionării existenţei lor.

 

‘Folosirea generalizată a acestor ordine pentru interzicerea dezvăluirii (…) scoate în evidenţă un risc pentru libertatea de exprimare atunci când nu este necesar’, a scris ea în hotărârea sa.

 

Interdicţia pe care a pronunţat-o va intra în vigoare în următoarele 90 de zile pentru a lăsa timp legislatorilor americani să facă apel, ‘dată fiind importanţa problemelor constituţionale şi de securitate aflate în joc’, a adăugat magistratul.

 

Sentinţa este urmare a unei plângeri depuse în 2011 de gruparea pentru apărarea libertăţii internetului, Electronic Frontier Foundation (EFF), în numele unor entităţi din domeniul telecomunicaţiilor care au rămas anonime

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed