x


  • EUR
    4.7228
    USD
    4.1899
string(8) "companii"

Surpriză totală. Cine este noul proprietar al celui mai mare combinat siderurgic din România

ArcelorMittal a anunțat astăzi că a primit o ofertă din partea Liberty House Group pentru achiziția combinatelor siderurgice pe care compania le are în Galaţi, Ostrava (Cehia), Skopje (Macedonia) şi Piombino (Italia).

Author: Mihai Voican | Sursa: Capital.ro | Publicat: 12.10.2018, 11:17

Cele patru active fac parte dintr-un pachet ce trebuie vândut, conform înţelegerii pe care ArcelorMittal a încheiat-o cu Comisia Europeană pentru a putea cumpăra combinatul siderurgic Ilva din Italia.

 

Tranzacţia este condiţionată de achiziţia Ilva şi de aprobările Uniunii Europene. ArcelorMittal a mai anunţat că este în negocieri şi pentru vânzarea altor active incluse în pachetul agreat de Comisia Europeană. Este vorba despre ArcelorMittal Dudelange din Luxembourg şi o serie de linii de producţie din Liege, Belgia.

 

Liberty House Group, care ar urma să fie noul proprietar al combinatului siderurgic de la Galaţi, a fost fondată în 1992 de antreprenorul britanic de origine indiană Sanjeev Gupta. Compania are o cifră de afaceri de circa 15 mld. dolari şi circa 14.000 de angajaţi la nivel internaţional.

 

Gupta este fiul lui Parduman K Gupta, care a fondat grupul SIMEC. Atât tatăl său, cât şi bunicul, au fost industriaşi şi antreprenori. Înainte de a începe să studieze economia la Trinity College din Cambridge, Sanjeev a petrecut un an vânzând biciclete în Turcia pentru tatăl său. Anul acesta, el a fost numit de revista americană Forbes drept cel mai ambiţios om de afaceri din lume.