Surse: PSD vrea s-o DEMITĂ pe Kovesi cu mâna CCR! Specialiştii în drept cred că, dacă se ajunge la Curte, Kovesi e ca şi demisă

PSD are o variantă de rezervă prin care va forţa demiterea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, chiar dacă preşedintele Klaus Iohannis se opune, susţin surse din conducerea partidului pentru „Adevărul“.

 

Decizia se bazează pe o laxitate legislativă, dar şi pe o interpretare surprinzătoare dată de Curtea Constituţională (CCR) pe una dintre legile Justiţiei modificată de majoritatea PSD-ALDE, mai exact pe Legea 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care detaliază procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi Parchetul General.

 

Potrivit surselor citate, liderii PSD se aşteaptă ca preşedintele Klaus Ioahnnis să refuze propunerea de revocare pe care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a trimis-o la Cotroceni. Susţinerea publică pe care Iohannis i-a oferit-o şefei DNA, dar şi avizul  negativ- fie el chiar şi consultativ – dat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) arată clar că şeful statului o va menţine în funcţie pe Kovesi.

 

În acest context, potrivit surselor citate, juriştii PSD strâng deja argumente pentru a sesiza CCR, pe motiv că, prin refuzul de a semna demiterea şefei DNA, Iohannis declanşează un conflict juridic de natură constituţională între Preşedinţie şi Guvern. Pe scurt, scopul PSD este să-l oblige pe Iohannis să accepte revocarea Codruţei Kovesi cu mâna CCR, condusă de Valer Dorneanu, fostul parlamentar social-democrat.

 

Pe ce se bazează PSD? Pe o formulare imprecisă din Legea 303/2004, fundamentul juridic pentru numirea sau revocarea Codruţei Kovesi. În timp ce procedura de numire a şefului DNA este fără echivoc (ministrul Justiţiei propune, CSM avizează, preşedintele acceptă sau refuză), în cazul revocării formularea lasă loc de interpretări.

 

„ Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei“, prevede articolul 54 din Legea 303/2004, în baza căruia se cere revocarea şefei DNA.

 

„În mod normal, Iohannis poate să refuze demiterea şefei DNA, pentru că în drept funcţionează principiul simetriei juridice. Aşadar, dacă la procedura de numire, şeful statului poate să respingă o propunere venită de la ministrul Justiţiei, poate să refuze şi propunerea de revocare, deşi nu e stipulată explicit în lege. Dar PSD ar putea exploata neclaritatea articolului privind revocarea“, a declarat, pentru „Adevărul“, avocatul Elenina Nicuţ.
Primele îndoieli au fost lansate de Ioan Vida, fost preşedinte al CCR la începutul anilor 2000.  „Atunci când un ministru propune ceva, preşedintele nu face decât să confirme, să îi dea putere acelei decizii. La noi s-a înţeles că preşedintele este un fel de Ceauşescu, ori nu e aşa.

 

Preşedintele trebuie să ţină seama de ce spune Guvernul, pentru că Guvernul este emanaţia poporului. Preşedintele doar confirmă numirea sau revocarea propusă de Parlament, de Guvern sau de ministru“, a spus Ioan Vida pentru Antena 3, întrebat dacă preşedintele este obligat să o revoce pe Kovesi. „Ce să spună şi Vida, care a ajuns la CCR numit de PSD?“, a ripostat Elenina Nicuţ.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed