Sute de bucureșteni stau la cozi imense pentru zahăr și ulei la jumătate de preț

Încă de dimineață s-au format cozi imense în fața unui mare magazin de alimente din București. Este un an din ce în ce mai dificil în care scumpirile nu se mai opresc, fie că este vorba despre alimente, mărfuri și servicii, care au prețuri mult mai mari față de 2021. În aceste condiții iată că românii fac cozi uriașe la magazinele care vând alimente la preț redus. Așa s-a întâmplat la Kaufland, unde uleiul și zahărul au fost la ofertă.

Ce prețuri au uleiul și zahărul la ofertă

Scumpirile din energie se reflectă tot mai mult în prețurile alimentelor, în timp ce inflația a scăzut la 15,32% în luna octombrie, de la 15,88% în septembrie. Preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu peste 20%, dar sunt produse care s-au scumpit și cu aproximativ 50%. Este cazul uleiului, zahărului sau făinei.

În aceste condiții, românii au format cozi uriaşe la Kaufland în București încă de la primele ore ale dimineții pentru a prinde ofertele la ulei şi zahăr. S-a întâmplat la magazinul Kaufland din Bulevardul Basarabia, acolo unde un litru de ulei a costat 6,99 lei/litru și un kilogram de zahăr cu 3,99 lei/kg. Astfel, litrul de ulei s-a vândut la preţul de anul trecut. În prezent, un litru de ulei a ajuns să coste între 12 şi 15 lei.

Produsele care s-au scumpit cel mai mult în octombrie

Dacă preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 20,58% în octombrie, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 14,37%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,31%, conform datelor Institutul Naţional de Statistică (INS) publicate pe 11 noiembrie.

Față de octombrie 2021, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la zahăr (62%), ulei (43%), cartofi  (40,55%), unt (39,25%) , mălai (34,85%) sau ouă (24,66%). Și gazele naturale sunt însă în topul scumpirilor, cu un preț mai mare cu (40%).

Banca Naţională a României avertiza la începutul lunii noiembrie că rata anuală a inflaţiei este aşteptată să mai crească temperat spre finele anului curent, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare graduală, ce coboară la nivelul de o cifră în semestrul I 2024.

De asemenea, în luna august, guvernatorul BNR Mugur Isărescu anunţa că prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an este estimată la 13,9%, iar pentru finalul lui 2023 la 7,5%. În luna mai 2022, BNR estima o inflaţie de 12,5% pentru finalul acestui an şi de 6,7% pentru 2023.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed