AcasăActualitateSute de mii de romani au 24 de ani si n-au liceul

Sute de mii de romani au 24 de ani si n-au liceul

Țara noastră ocupă poziția a cincea într-un clasament realizat la nivel european, cu unul dintre cele mai mari procentaje ale tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani pentru care ultima instituție de învățământ absolvită este gimnaziul.

 

Clasamentul a fost realizat de Money.ro pe baza cifrelor pentru anul 2013, publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

 

Astfel, în România, anul trecut, 17,3% dintre tinerii de 18-24 de ani erau absolvenți doar de gimnaziu. Având în vedere că, în 2013, numărul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani era de 1,63 milioane de persoane, conform cifrelor Institutului Național de Statistică (INS), numărul tinerilor de 18-24 de ani care nu și-au terminat liceul se ridică la aproximativ 282.000 persoane.

 

Chiar dacă nu ne putem lăuda deloc cu aceste cifre, o situație mai gravă decât cea din țara noastră se constată în Spania, campionana europeană a tinerilor prost școliți, unde aproape un sfert dintre populația cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani (23,6%) nu a absolvit liceul.

 

Pe locul al doilea în acest top al rușinii în educație se află Malta, cu peste o cincime (20,8%) din tinerii din segmentul de vârstă analizat având doar studii gimnaziale. Urmează, pe poziția a treia, Islanda, cu 20,5% din populația fiind în această situație, și pe locul patru Portugalia, cu o rată de 8,9% dintre tineri neavând liceul.

 

Pe de altă parte, statele cu cei mai bine instruiți tineri din Europa sunt Slovenia, unde doar 3,9% dintre tinerii din grupa de vârstă 18-24 de ani nu au nici măcar liceul, fiind urmată de Croația (4,5%), Elveția, Cehia (fiecare câte 5,4%) și Polonia (5,6%).

 

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.