AcasăEconomieSwiss Re estimează costul catastrofelor naturale din ianuarie şi până în noiembrie...

Swiss Re estimează costul catastrofelor naturale din ianuarie şi până în noiembrie 2022 la 115 miliarde de dolari

Uraganul Ian, una dintre cele mai puternice furtuni din Statele Unite, a provocat pagube importante şi în Cuba, în urmă cu câteva săptămâni, generând jumătate dintre pierderile asigurate, o sumă cuprinsă între 50 şi 65 de miliarde de dolari, precizează într-un comunicat asigurătorul.

Potrivit Swiss Re, care acţionează ca asigurător al asigurătorilor, uraganul Ian a devenit catastrofa naturală cea mai ”scumpă” de la uraganjul Katrina din 2005.

”Uraganul Ian şi alte evenimente meteorologice extreme, ca furtunile de iarnă din Europa, inundaţiile din Australia şi Africa de Sud şi furtuni cu grindină din Franţa şi Statele Unite reprezintă pierderi estimate la 115 miliarde de dolari, de la începutul anului”, se arată în comunicat.

2022 este al doilea an consecutiv în care pierderile asigurate depăşesc 100 de miliarde de dolari, continuând astfel o tendinţă din ultimi ani, marcată de o creştere anuală de 5-7%.

”Dezvoltarea urbană, acumularea bogăţiilor în zone afectate de catastrofe, inflaţia şi modificările climatice sunt factori-cheie care transformă condiţiile meteorologice extreme în pierderi care cresc neîncetat”, declară, citat în comunicat, însărcinatul cu riscul catastrofelor la Swiss Re Martin Bertogg.

”Atunci când uraganul Andrew a lovit, în urmă cu 30 de ani, nu se mai produsese niciodată înainte vreun eveniment care să antreneze pierderi în valoare de 20 de miliarde de dolari,  însă în prezent sunt şapte uragane de acest tip numai în ultimi şase ani”, subliniază el.

Potrivit Swiss Re, dezastrele ”secundare” – inundaţii şi furtuni -, spre deosebire de catastrofele mari – cutremure – au cauzat pierderi asigurate în valoare de peste 50 de miliarde de dolari.

Ultimele Articole