x


  • EUR
    4.8700
    USD
    3.9468
string(16) "instant-articles"

Țara care vrea să împartă tablete de iod populației de frica unui eventual ACCIDENT NUCLEAR!

Guvernul de la Vilnius vrea să împartă populației câteva milioane de tablete de iod, chiar dacă centrala belarusă de la Astravets încă nu funcționează.

Autor: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 20.08.2019, 13:25

 

Oficialii din Belarus au dat asigurări că nu există niciun pericol, însă lituanienii nu par că ar avea încredere în Minsk.

 

Capitala lituaniană Vilnius este la 45 de kilometri distanță de centrala atomică belarusă de la Astraveț. Niciun reactor nu funcționează încă, dar autoritățile lituaniene susțin că centrală nu e sigură și vor să ia deja măsuri.

 

„Municipalitatea a cumpărat 1.000 de tablete de iod și a distribuit câte două la fiecare angajat. E normal să vrem ca angajații noștri să fie în siguranță, dar nu putem să oferim tablete fiecărui locuitor din Vilnius. E responsabilitatea guvernului central și așteptăm cât mai repede vești de la ei”, a declarat un oficial din administrația municipală.

 

În cazul unui accident nuclear, tabletele de iod ajută la reducerea nivelului de radiații în glanda tiroidă. Lituania vrea să împartă câteva milioane de tablete de iod – două pentru adulți și una pentru copii – celor care sunt la mai puțin de 100 de kilometri de Astravets. Costurile ajung la aproape 1 milion de euro.