x


  • EUR
    4.8387
    USD
    4.3203
string(16) "instant-articles"

Țara din UE care majorează salariul minim cu 25%!

Prim-ministrul portughez Antonio Costa a promis sâmbătă, la ceremonia de învestire a guvernului, că acesta va majora salariul minim cu 25%, la 750 de euro, până în 2023, reiterând în acelaşi timp obiectivul de aducere a datoriei publice sub 100% din PIB, transmite Reuters.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 28.10.2019, 17:22

 

Socialiştii conduşi de Antonio Costa, care au guvernat timp de patru ani de creştere economică puternică şi reducere a deficitului bugetar, au câştigat alegerile de pe 6 octombrie, obţinând un număr mai mare de mandate decât în legislativul anterior, fără însă a avea o majoritate.

 

Costa s-a bazat pe sprijinul a două partide stânga – comuniştii şi Blocul de Stânga – în parlament în ultimii patru ani, iar planul său de creştere a salariului minim este probabil să fie bine primit de acestea.

 

Portugalia are unul din cele mai scăzute salarii minime din vestul Europei.

 

‘Guvernul îşi prezintă acum obiectivul de a aduce salariul minim la 750 de euro în 2023’, a declarat Costa la ceremonia de învestire a guvernului său minoritar, menţionând că această creştere trebuie să o depăşească pe cea de aproape 20% din legislatura precedentă.

 

‘Salariul minim naţional va evolua în fiecare an după discuţii cu partenerii de dialog social, în funcţie de dinamica locurilor de muncă şi de creşterea economică, dar fără a ignora vreodată importanţa socială pe care o are’, a arătat premierul.

 

El a atras atenţia că mediul economic global prezintă provocări pentru creşterea economică, dar a subliniat că angajamentul executivului de a stimula expansiunea economică, de a atinge echilibrul bugetar şi o mai mare justiţie socială ‘nu depinde de ciclurile economice’.

 

Parlamentul urmează să ia în dezbatere programul guvernamental, ce va fi prezentat cel mai probabil săptămâna viitoare.

 

Analiştii nu se aşteaptă totuşi la niciun obstacol major pentru guvernul socialist.

 

Primul mare test se anunţă proiectul de buget pe anul 2020, Costa insistând pentru un control strict al cheltuielilor pentru atingerea unui buget echilibrat, după un deficit estimat la doar 0,1% din PIB în 2019, în scădere faţă de 0,4% în 2018.

 

Datoria publică a Portugaliei este aşteptată să se situeze la sfârşitul anului cu puţin peste 119% din PIB, în scădere faţă de 121,5% în 2018 şi mult sub nivelul record de aproape 131% din 2014.