Tara din UE unde somajul e la minimul istoric

Oficiul federal pentru muncă a anunţat joi că numărul persoanelor în căutarea unui loc de muncă a scăzut luna aceasta cu 9.000, până la cifra ajustată de 2,84 milioane de persoane. Analiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteptau la o scădere cu 10.000 de persoane. De asemenea, rata şomajului, care măsoară proporţia persoanelor care nu au un loc de muncă în raport cu populaţia aptă de muncă, s-a menţinut la 6,5%, cea mai scăzută valoare din ultimii peste 20 de ani.

‘Actualele evoluţii economice furnizează o bază solidă pentru piaţa forţei de muncă. oamenii au locuri de muncă, au bani şi îi cheltuie. Suntem optimişti că rata şomajului va continua să scadă, a apreciat economistul Jens Kramer, de la NordLB în Hanovra.

Numărul şomerilor a scăzut cu 5.000 în Germania de Vest şi cu 4.000 în Germania de Est.

Analiştii se aşteaptă ca vineri Eurostat să anunţe că rata şomajului în zona euro a rămas nemodificată la 11,5% în luna decembrie.

Miercuri, Guvernul german a îmbunătăţit estimările de creştere ale celei mai mari economii europene în acest an, pe fondul îmbunătăţirii situaţiei pe piaţa forţei de muncă, al scăderii preţului ţiţeiului şi al măsurilor de stimulare adoptate de BCE.

În 2015, PIB-ul Germaniei ar urma să înregistreze un avans de 1,5%, faţă de 1,3% prognozat în octombrie, a anunţat Guvernul de la Berlin, datorită majorării cheltuielilor de consum şi salariilor.

Numărul angajaţilor va atinge anul acesta nivelul record de 42,8 milioane şi, împreună cu veniturile mai ridicate, vor sprijini creşterea economiei în acest an, susţine Executivul german.

Deşi criticată de politicienii germani şi de Bundesbank, decizia Băncii Centrale Europene de a lansa măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 miliarde de euro a îmbunătăţit încrederea companiilor. Ministerul Economiei de la Berlin se aşteaptă ca preţul mediu al barilului de ţiţei să se situeze anul acesta la 59 de dolari, ceea ce va reduce costurile pentru companii şi va majora cheltuielile de consum.

Anul acesta cheltuielile gospodăriilor ar urma să crească cu 1,6%, după un avans de 1,1% anul trecut, în timp ce expansiunea exporturilor va încetini la 3,6% în 2015, de la 3,7% în 2014, a anunţat Guvernul de la Berlin.

Şi analiştii susţin că poziţia fiscală solidă a Germaniei, situaţia foarte bună a pieţei de muncă, inflaţia scăzută, declinul semnificativ al preţului ţiţeiului, deprecierea euro şi noile măsuri de politică monetară ce urmează să fie adoptate de BCE oferă măsuri suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene în acest an.

Conform cifrelor preliminare publicate recent de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), Germania a înregistrat în 2014 o creştere a Produsului Intern Brut de 1,5%, acesta fiind cel mai puternic avans înregistrat în ultimii trei ani.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed