x


  • EUR
    4.7794
    USD
    4.3124
string(16) "instant-articles"

Țara unde niciun membru al Opoziției nu a fost ales. Este în Europa

Toti cei 110 parlamentari alesi la scrutinul legislativ din Belarus reprezinta partide favorabile presedintelui Aleksandr Lukasenko.

Author: Mihai Voican | Sursa: Ziare.com | Publicat: 19.11.2019, 8:45

“Lipsa de respect” fata de regulile democratice si o “oportunitate pierduta”. Verdictul observatorilor occidentali si al Bruxellesului a fost sever luni impotriva Republicii Belarus, la o zi dupa alegerile legislative in urma carora niciun reprezentant al opozitiei nu a fost ales in Parlament.

 

Astfel, toti cei 110 parlamentari alesi la scrutinul legislativ din Belarus reprezinta partide favorabile presedintelui Aleksandr Lukasenko, conform rezultatelor facute publice luni, opozitia pierzand cele doua mandate pe care le avea pana acum. Acesti doi parlamentari si principalii lideri contestatari ai puterii au fost exclusi din cursa electorala.

 

Purtatoarea de cuvant a diplomatiei europene, Maja Kocijancic, a evocat intr-un comunicat “o oportunitate pierduta de a organiza niste alegeri care sa corespunda pe deplin standardelor internationale” in Belarus, in pofida unui scrutin care s-a desfasurat “intr-o atmosfera calma”, informeaza AFP.

 

Inainte de aceasta, sefa observatorilor din partea OSCE, Margareta Cederfelt, a declarat ca alegerile din Belarus “au demonstrat o lipsa de respect generala fata de angajamentele democratice” si o restrangere a “libertatilor fundamentale” in aceasta tara condusa de un sfert de secol cu mana de fier de presedintele Aleksandr Lukasenko, care sustine cu toate acestea ca doreste o apropiere de UE.

 

Lukasenko (65 de ani), supranumit “ultimul dictator din Europa”, conduce fara intrerupere Belarusul din 1994 si isi va incheia cel de-al cincilea mandat in 2020.

 

El a incercat recent din nou o apropiere de Uniunea Europeana, care acuza deschis Belarus de incalcari ale drepturilor omului si de reducerea la tacere a opozitiei si presei.