Tăriceanu atrage atenţia asupra afluxului de maşini second-hand

0
Tăriceanu atrage atenţia asupra afluxului de maşini second-hand

În iulie, importurile de autoturisme second-hand au ajuns la circa 37.000 de unităţi, de şase ori mai mult decât în iunie şi de peste două ori faţă de media lunară de 16.000 de unităţi în primul semestru. Potrivit statisticilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, în aceeaşi lună s-au înmatriculat 21.550 de maşini noi.

“Observăm un aflux important de automobile second-hand, care evident nu au nici un fel de aport în ceea ce priveşte veniturile fiscale la buget, dar în schimb, frânează în mod consistent vânzările de autvehicule noi, vânzări care bineînţeles fac parte dintr-un lanţ întreg, producţie şi postvânzare, care suferă, şi în final ceea ce suferă este economia per ansamblu şi în ultimă instanţă bugetul şi cetăţeanul pentru că veniturile pe care le vom înregistra fiscalizate vor fi diminuate,” a declarat Călin Popescu Tăriceanu, premierul României.

Călin Popescu Tăriceanu susţine că problema s-a mutat din Europa Occidentală în Europa de sud-est.

“Putem să ne trezim şi noi în România, aşa cum s-a întâmplat şi în alte ţări din Europa, în Polonia, în Ungaria, ca piaţa să fie invadată de toate maşinile second-hand din Vest, ţările respective fiind bineînţeles foarte încântate că scapă de aceste vechituri şi industria poate să producă pentru reînnoirea parcului auto,” a adăugat Tăriceanu.

Înmatriculările de autoturisme noi au înregistrat o scădere de peste doi la sută în primele şapte luni ale acestui an, la 171.385 de unităţi. Cota de piaţă a acestora a ajuns la 60 la sută, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când nivelul înmatriculărilor de autoturisme noi reprezenta peste 76 la sută din piaţă.