Ţările din G7 se străduiesc să combată criza, dar fără să revină la protecţionism

Conştiente de propriile limite, ţările G7 au adoptat un ton mai conciliant faţă de China, care, deşi nu face parte din grup, este esenţială pentru succesul summitului G20 ce va avea loc în aprilie la Londra, în cadrul căruia atât economiile dezvoltate, cât şi cele emergente speră să facă progrese vizibile în încercările de a face sistemul financiar mondial mai sigur şi mai responsabil.

"Ne confruntăm cu cea mai accentuată încetinire din ultimele decenii", a declarat secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner.

"Vom colabora îndeaproape cu partenerii din cadrul G7 şi G20 pentru a realiza o serie de reforme ce vor soluţiona probleme dezvăluite de criză".

Geithner, care a participat la prima reuniune G7 în noua postură de secretar al Trezoreriei Statelor Unite, a retras comentariile potrivit cărora Beijingul manipulează rata de schimb valutar pentru a-şi avantaja produsele de export pe pieţele internaţionale şi a încercat să atenueze temerile legate de planurile anti-criză din Statele Unite.

Congresul american a aprobat un plan de relansare de 787 miliarde dolari, ce alocă zeci de miliarde dolari pentru proiecte de construcţii publice, printre condiţii fiind clauza "Buy American", ce presupune ca firmele să utilizeze oţel american şi alte bunuri fabricate în Statele Unite.

Utlima declaraţie comună a grupului G7 încearcă să atenueze temerile că ţările, în încercarea de a proteja locurile de muncă şi de a susţine industriile, vor abandona angajamentele de a asigura corectitudinea competiţiei comerciale internaţionale.

De asemenea, se precizează că stabilizarea economiei şi a pieţelor financiare este prioritară, ceea ce înseamnă că statele trebuie să coopereze pentru un efect maxim.

"Trebuie să facem tot posibilul ca istoria să nu se repete", a declarat ministrul german de finanţe, Peer Steinbrueck.

Într-o declaraţie proprie, Geithner a spus că lumea se confruntă cu cea mai mai gravă criză economică şi financiară din ultimele decenii şi că guvernele, ce se confruntă cu accentuarea tensiunilor interne, din cauza creşterii ratei şomajului, trebuie să dea un răspuns ferm.

Geithner a mai spus că preşedintele american, Barack Obama, a dat asigurări că planul de stimuli va fi aplicat astfel încât să respecte angajamentele internaţionale ale Statelor Unite, fără a da însă detalii legate de modul de aplicare.

Întrunirea G7, la care au participat reprezentanţi din Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Canada, vine înaintea summitului G20 ce va avea loc în aprilie la Londra, unde vor participa şi marile economii emergente.

Citeste mai mult despre criza financiara internationala pe www.lumeaincriza.ro

Sursa:NewsIn

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed